Kurbits ägarbolag i konkurs

Tis 12 aug, 2014 - 6:30

Bolaget som äger Kurbits, affärsutvecklingsprogrammet för besöksnäringen, har lämnat in en konkursansökan vid Stockholms tingsrätt 7 augusti 2014. Formellt heter bolaget Affärsutveckling för Besöksnäringen i Sverige AB (svb).

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Konkursen har, enligt pressmeddelandet, uppstått på grund av akut likviditetsbrist då betydligt färre utbildningsprogram än planerat har beställts och genomförts under 2014. Bakgrunden till att efterfrågan har minskat är framför allt att de regionala EU-medlen i den nya programperioden 2014-2020 inte är tillgängliga för beställarna förrän i mitten av 2015. Kurbitsbeställare har därför inte haft möjlighet att köpa kurser under 2014.

Bolagets vd Jan Lundin, även generalsekreterare i RTS och vd för Swedish Tourism Innovation Center, är mycket besviken och förvånad över ointresset från branschens håll att rädda bolaget.

– 2014 är ett mellanår då ingen har haft EU-pengar, så marknaden fungerar inte, säger han till Travel Report. Pengarna finns 2015, men vi har tyvärr inte kunnat vänta så länge med att lösa situationen. Bolaget är icke vinstdrivande, men verkar ändå på en vanlig marknad. Finns det ingen efterfrågan så funkar det inte helt enkelt.

Trots alla försök så har varken branschens organisationer eller offentliga aktörer varit intresserade av att rädda Kurbits, menar Jan Lundin, som ser flera års investeringar ”skickas ner i soptunnan”.

Totalt har 500 bolag genomgått utbildningen hos Kurbits, och man har av EU utsetts till Europas bästa utvecklingsprogram för turistföretagare.

– Jag tycker det är djupt tragiskt att vi tvingas till detta och lider med alla som blir drabbade, säger Jan Lundin.

Personalmässigt har en person sagts upp redan under sommaren, och två andra kommer att att arbeta vidare med projektet Kurbits Mat. Nu är det upp till konkursförvaltaren att se över om man kan avyttra bolaget.

Kanske någon annan aktör i branschen vill plocka upp stafettpinnen och driva vidare turistnäringsspecifika program för affärsutveckling?

CHRISTIAN VON ESSEN

SENASTE NYTT

ANNONS: