Piloterna stämmer SAS

Fre 15 aug, 2014 - 6:59

SAS-piloterna drar SAS inför rätta.

Flygbolaget följer inte den senioritetslista som styr utnämningarna av kaptener och styrmän.”Vi räknar med att målet kommer upp i Arbetsdomstolen om cirka ett år”, säger Tommy Larsson, förhandlingschef hos Svensk Pilotförening.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Den senioritetslista som det gäller styr befordringar och utnämningar av piloter hos SAS. SAS-piloter högre upp på listan – som anställts tidigare och är äldre – har förtur till att få kaptens- och styrmanstjänster. Listan styr alltså piloternas karriärmöjligheter i bolaget.

Senioritetslistan som ingår i anställningsavtalen är uppgjort med pilotföreningarna i de tre SAS-länderna Sverige, Norge och Danmark.

Enligt den stämningsansökan som SAS lämnat in till Arbetsdomstolen skriver Svensk Pilotförening och Norske SAS-flygares Förening att SAS i strid med kollektivavtalet struntat i senioritetsreglerna.

Bakgrunden är en dom i Byrätten i Köpenhamn. Rätten slår fast att ålderskriteriet i senioritetslistan är åldersdiskriminerande och därmed ogiltigt.

SAS har därför beslutat att inte följa senioritetslistan och ”ensidigt fastställt nya kriterier vid utnämningar”, enligt stämningsansökan.

Pilotorganisationerna vill att Arbetsdomstolen förklarar att senioritetslistan är laglig och att SAS bryter mot kollektivavtalet när bolaget inte tillämpar den.

Enligt stämningsansökan kräver de två föreningarna också 75.000 kronor vardera i skadestånd. Dessutom vill de att arbetsdomstolen betalar personliga skadestånd till de piloter som drabbats negativt av att SAS inte längre bryr sig om senioritetslistan.

Pilotföreningens Tommy Larsson vill inte kommentera stämningen ytterligare. Han räknar med att om ingen förlikning sker, kommer frågan upp till behandling i domstolen om cirka ett år.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report