Flygbolagen på svarta listan

Tis 2 Sep, 2014 - 7:02

Här är de värsta bolagen när det gäller strandsatta semesterfirare som vägras kompensation.

Påhittade visumkrav och bortplockade hemresor helt utan ersättning är två skräckexempel ur svarta listan från tidningen Råd och Rön.
Flygresenärer har rätt till ersättning för förseningar på över två timmar, enligt EU-regler. Men i många fall försöker flygbolagen slingra sig undan, trots att de anmälts till och fällts i Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Konsumentverkets tidning Råd och Rön sammanställer halvårsvis sin ”svarta lista” över bolag som struntar i ARN:s beslut om ersättning till missnöjda kunder. Tio flygoperatörer hängs ut i listan för andra halvåret 2013.

Flest ärenden på svarta listan har Thomas Cook Airlines, där resebyråerna Ving, Spies och Tjäreborg ingår. I tolv fall av försenade eller inställda flyg nekar bolaget ersättning till drabbade resenärer under andra halvåret i fjol. ARN rekommenderar i de olika fallen ersättningsbelopp på mellan 7.000 och 44.000 kronor.

Under de senaste två åren har Thomas Cook Airlines vägrat följa ARN:s rekommendationer i 28 fall, skriver Råd och Rön.

Ett annat bolag på svarta listan är Air China. Bolaget vägrar att betala ARN:s rekommenderade ersättning, 27.800 kr plus ränta, till fyra personer som förhindrats att kliva på ett plan till Singapore med hänvisning till att de saknade visum. Singapores myndigheter hade tidigare informerat resenärerna om att visum inte behövdes.

Även lågprisbolaget Ryanair finns med på listan. Bolaget vägrar kompensera åtta resenärer vilkas flyg hem från Kroatien i fjol ställdes in varpå de på egen hand fick ordna nya hemresor. ARN rekommenderar bolaget att betala nära 3.700 kr per person i förseningsersättning plus drygt 30.000 kr sammanlagt för de extra biljetterna, skriver Råd och Rön.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report