NextJet - Sveriges Regionala Flygplatser
Vad innebär de olika regeringsalternativen för flygplatserna i Sverige? I sitt senaste nyhetsbrev går Sveriges Regionala Flygplatser igenom Alliansens respektive Socialdemokraternas valmanifest och slår fast att det framkommer ytterst lite om svensk flygpolitik. Så här skriver Peter Larsson, vd för Sveriges Regionala Flygplatser:

”Det som går att utläsa är Alliansens motstånd till Miljöpartiets och Vänsterpartiets tidigare förslag om att införa en flygskatt och att lägga ned Bromma flygplats. Här är Alliansen tydliga men de har inga egna aktiva förslag eller resonemang om flygets betydelse.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Regeringen har visserligen satt igång en process för att gå flygnäringen till mötes och skapa en svensk flygpolitik. Något som branschen uppskattar. Men utfallet av det arbetet kommer ta cirka ett år innan vi ser ett resultat. Denna process kan dessutom mycket väl rivas upp vid ett regeringsskifte.

Sveriges Regionala Flygplatser - Peter Larsson. Foto: Mats Burman, Ateljé Uggla

Socialdemokraterna tar inte ställning i frågan om en flygskatt eller om Brommas framtid i sitt valmanifest. De nämner inte flyget över huvud taget i dokumentet. Det finns däremot skrivningar som anger behovet av klimatomställningar, vilket kan tolkas som en öppning för en flygskatt. Samtidigt har partiledare Stefan Löfven tidigare sagt att Socialdemokraterna inte vill införa en flygskatt.

Men då Socialdemokraterna inte anger hur och med vem de tänker regera eller ställt några villkor runt flygfrågorna, skulle både frågan om en flygskatt och Brommas framtid kunna bli föremål för förhandlingar vid ett regeringsskifte.

Svenska Regionala Flygplatsers slutsats av de båda valmanifesten, är att om Alliansen får fortsätta regera finns ett utrymme för en fortsatt process att förbättra för våra flygplatsers situation. Det blir ingen flygskatt och Bromma flygplats får bli kvar.

Om det blir ett regeringsskifte råder det däremot osäkerhet. Även en socialdemokratiskt ledd regering kan driva flygfrågor men det finns samtidigt en risk för att en flygskatt införs och att Bromma flygplats stängs ned.

Sker detta kommer den nu redan ansträngda situationen för många av våra flygplatser runt om i Sverige bli mycket bekymmersam. Flera flygplatser riskerar att läggas ned då flyglinjer, speciellt i glesbygd, inte kommer bära sig och försvinna.

Samtliga riksdagspartier har uppvaktats av Svenska Regionala Flygplatser om vår utsatta situation. Som det ser ut nu, kan riksdagsvalet 2014 bli direkt avgörande för många flygplatsers framtid.”

CVE

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report