Avgörande för flygplatsens framtid

Tis 23 sep, 2014 - 6:59

Nu utreds Falköpings flygplats.

Resultatet kan bli avgörande för om det i framtiden ska finnas affärsflyg på flygplatsen.
Nya EU-direktiv har gjort framtiden för affärsflyg på Falköpings flygplats osäker. Kinnarps sköter driften av flygplatsen, men kan inte använda flygplatsen då landningsbanan är för kort för den typ av flygplan som möbelföretaget använder. Kinnarps använder istället Skövde flygplats för sin flygtrafik, men har tidigare uttryckt att målet är att flytta tillbaka till Falköpings flygplats.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Förlängning
Enligt de nya direktiven får en flygplats i klass två, som Falköpings, ha en landningsbana om som mest 1199 meter. Landningsbanan i Falköping är 1316 meter idag och skulle ändå behöva förlängas för att klara Kinnarps flygplan.

Om Falköpings flygplats skulle klassas upp till klass tre säger de nya EU-direktiven att det inte får finnas några hinder 150 meter från landningsbanan. Som hinder räknas till exempel Skövdevägen, som ligger inom detta avstånd.

Utredning
Med detta som bakgrund har nu Falköping gett en konsult i uppdrag att utreda om det trots direktiven ändå skulle vara möjligt att vara kvar i klass två och förlänga banan enligt Kinnarps önskemål.

– Då kan det flygas här igen, säger Tomas Berg, infrastrukturförvaltare på Falköpings kommun.

En viss mildring i hur direktiven ska tolkas har från Falköpingshåll uppfattats från myndigheterna.

– Transportstyrelsen har sagt att det är värt att göra utredningen, säger Tomas Berg.

Kinnarps har skriftligen sagt upp avtalet med Falköpings kommun om flygplatsen. Men enligt kommundirektör Thomas Hjert har företaget återkallat uppsägningen för att avvakta utgången av utredningen, som väntas vara klar de närmsta veckorna.

– Detta är avgörande för framtiden för affärsflyget på flygplatsen, säger Thomas Hjert.

Liten flygplats
Falköpings flygplats är idag Sveriges minsta öppna trafikflygplats och trafikeras glest av bland annat ambulansflyg och Gyllensvaans möbler. Falbygdens flygklubb bedriver också verksamhet på flygplatsen.

Källa:vgt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report