De flesta av oss älskar djur i olika utsträckning och vill vidareföra denna kärlek till våra barn. Därför är det extra kittlande när man under semesterresan kan rida på elefanter, klappa tigerungar eller simma med delfiner. Men sällan reflekterar vi över de smärtsamma processer som lett till att dessa vilda djur kan verka tama.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

På Djurens dag 4 oktober skickade World Animal Protection ut resultatet av en global undersökning med 13 000 respondenter. 85 procent håller med om att researrangörer ska undvika aktiviteter som innebär lidande för djuren, och lika många menar att vilda djur hör hemma i det vilda. Samtidigt menar 48 procent av de som deltagit i en upplevelse med ett vilt djur på semestern att de gjorde det för att de älskar djur.

I Sverige blir resultaten ännu tydligare, och 90 procent tycker att researrangörerna bör avstå från djurplågande aktiviteter. 80 procent säger att de skulle föredra att resa med en arrangör som avstår från att marknadsföra djurunderhållning.

För att sprida budskapet har WAP lanserat sajten Before They Book/Innan de bokar, och just nu delar man febrilt den här filmen, som är ett skolexempel i hur man är ”passive-aggressive”, men möjligen är den extra effektiv på grund av detta.

Här är de fem aktiviteter som är värst ur djurhänseende enligt World Animal Protection:

Fem i topp: Världens värsta attraktioner med vilda djur

1. Elefantridning

Elefantungar tas från sin mamma när de bara är några månader gamla eller föds upp i fångenskap. De isoleras, svälts och blir slagna med elefantkrokar för att knäckas och underkasta sig människor. Omkring 16 000 asiatiska elefanter lider i fångenskap över hela världen.

2. Fotografering med tigrar

För att tigrarna ska vara säkra för människor tas tigerungar tidigt från sina mammor och straffas om de inte lyder. Villkoren för djuren i parker där människor vistas med dem är hårda. Tigrar hålls i koppel eller i små gallerburar när de inte visas upp och bestraffas för att tränas och för att man ska kunna kontrollera dem.

3. Vandra med lejon

Lejonungarnas liv är att varje dag vara föremål för turister som betalar för att få röra och fotografera dem. Det innebär en så stor stress att många av dem tappar sin päls. När de har blivit för stora för att hantera blir de drogade eller misshandlade tills de är tillräckligt kuvade för att vandra med turister.

4. Simma med delfiner

Delfiner i fångenskap lever i klorerade pooler som är ungefär så långt ifrån deras naturliga miljö som de kan komma – normalt simmar de 100 mil per dygn i havet. Runt 1 600 flasknosdelfiner beräknas hållas i fångenskap för att uppträda i delfinshower.

5. Dansande makaker

Makakungar rycks bort från sina mödrars famn – ofta skadas eller dödas de när detta händer – varje år i Asien och runt om i världen. Bara i Indonesien tas 3 000 ungar varje år. De lever sina liv i korta koppel eller instängda i små burar. Under uppträdandena tvingas de till upprepade förnedrande beteenden till skrällig musik dag efter dag. Många unga makaker överlever inte den grymma träningen för att lära sig dansa, ”spela” gitarr eller cykla.

Mer info finns här.

CHRISTIAN VON ESSEN

SENASTE NYTT

ANNONS: