l5wxk4olpa2dxqezm0sd

Priset ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet, som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Helt fantastiskt! säger Kjell Åke Hansson, VD på Astrid Lindgrens Näs. Vi har arbetat oerhört hårt och fokuserat under de senaste åren. Främst med det innehåll och utbud vi erbjuder besökarna, men också med vår kommunikation och vårt uttryck. Vår utmaning är att hela tiden förnya oss, att hela tiden placera Astrid Lindgrens verk, värderingar och livshållning i samtiden där de hör hemma. Hon var och är en mycket modern människa i ordets bästa betydelse.

Astrid Lindgrens Näs är ett kulturcentrum med bland annat Astrid Lindgrens bevarade barndomshem. Utställningar, innovativa trädgårdar och evenemang kring litteratur och samhällsfrågor är stommen som lockar både turister och andra besökare.

– Det vi har att erbjuda är unikt, säger Cilla Nergårdh, marknadschef på Astrid Lindgrens Näs. Vi verkar på den plats där alla Astrid Lindgrens berättelser börjar, den plats där den enastående människan och älskade författaren föddes och växte upp. Att kombinera det med nyskapande trädgårdar, konst och design ger ett fantastiskt resultat.

Juryns motivering till priset lyder: Årets vinnare är ett inspirerande föredöme för hur man lyckas skapa balans och dynamik mellan kulturarv och nytänkande. Utifrån ett starkt varumärke har man genom att tillföra ny kunskap och tematiserade produkter skapat en stark och berörande upplevelse. Med stort fokus på samarbete och hållbarhet och med förankring i den småländska myllan, har Astrid Lindgrens Näs raskt utvecklats till ett besöksmål för nationell och internationell marknad.

Priset betyder mycket för hela Vimmerby kommun och kommunalrådet Micael Glennfalk jublar:

– Det är ett härligt kvitto på att kommunen är ett av landets intressantaste turistmål. Med Astrid Lindgrens Näs har kommunen fått en fantastisk anläggning, som på ett helt nytt sätt kopplar ihop kultur, utställningar och trädgård. Jag är helt övertygad om att Astrid Lindgrens Näs kommer att fortsätta växa framöver, både i besöksantal och i betydelse.

Även styrelseordföranden för Astrid Lindgrens Näs, landshövdingen i Kronoberg Kristina Alsér, är stolt och glad:

– Det här är oerhört roligt för Småland och hela Sverige. Genom småländsk envishet och innovationskraft har vi steg för steg utvecklat besöksmålet, lyssnat på besökarnas behov och skapat en plats som attraherar människor från hela världen. Nu gäller det för våra duktiga medarbetare att bygga vidare – Astrid Lindgrens Näs har en enorm potential att bli ett spännande kulturcentrum för både turister och specialister!

– Jag är helt omtumlad, säger Karin Eliasson, konstnärlig ledare på Astrid Lindgrens Näs. I mars 2014 fick vi pris på mässan Nordiska trädgårdar och nu det här! Det ger energi i arbetet med nästa kapitel i trädgårdssagan på Astrid Lindgrens Näs som kommer att öppna för allmänheten i juni 2015.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs är en av anledningarna till utmärkelsen. Projektchefen Kajsa Holst är förstås glad:

– Vi har hela tiden trott benhårt på vår idé och efter den här sommaren, och nu det här priset, så vet vi att både besökarna och folk i branschen också gör det, säger hon.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report