MTR Express redo att utmana SJ

Tor 23 okt, 2014 - 22:16

MTR Express

När Stockholm Travel Show invigde sin höstmässa på Centralstationen passade vi på att prata med reklamveteranen Jan Tallroth, nytillträdd marknads- och försäljningschef på MTR Express, den Hong-Kong-baserade tågoperatören som i mars 2015 ska rulla igång sin stora Sverigesatsning: Stockholm-Göteborg.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Nästa vecka får vi upp våra första tåg – tre av totalt sex stycken, säger Jan Tallroth. De är tillverkade av Stadler i Schweiz och ska nu testköras i Sverige. Alla som testat dem är lyriska.

MTR Express, Jan Tallroth

De resterande tre tågen ska anlända i augusti 2015, då MTR Express har för avsikt att köra inte mindre än åtta avgångar varje vardag mellan Stockholm och Göteborg (i vardera riktning), tre på lördagar och två på söndagar.

Utgångspunkten volymmässigt är 244 platser, men fler vagnar kan kopplas på vid högsäsong. MTR har ett serviceavtal med Stadler och kommer att ha sin depå i Hagalund utanför Stockholm tillsammans med SJ. Resan kommer att ta drygt tre timmar, med stopp enbart i Södertälje, Skövde och Herrljunga.

– Det är väldigt spännande att få vara med och bygga upp det här från grunden, säger Jan Tallroth. Vi vill ha ett tydligt kund- och servicefokus hela vägen – från bokning i vår egen app, till bra service och komfort ombord. Våra vagnar är dessutom 20 procent miljövänligare än andra tåg och kommer att ha superstabilt bredband.

För tillfället befinner sig MTR Express i en rekryteringsfas, och 40 personer ska anställas för ombordservicen.

Avgångarna ska nu in i resebyråernas bokningssystem med Amadeus i spetsen. Diskussioner förs även med partners som kan komplettera resan på olika sätt. Men några exakta priser vågar inte Jan Tallroth gå ut med på det här stadiet.

– Jag kan säga att det kommer vara bra erbjudanden både för affärsresenären, studenten och familjen. Vi har bara en klass på tåget, det man betalar extra för är flexibilitet och måltider. Man kan säga att det är som att betala för ekonomi, men resa i första klass.

CHRISTIAN VON ESSEN

 

SENASTE NYTT

ANNONS: