newhope_mombasa

Genom en större donation till New Hope Reseindustrins Barnfond gjorde reseföretaget Flygpoolen det möjligt att bygga klart New Hope Primary School i Mombasa. Nu donerar man ytterligare medel för att förbättra skolan.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

En knapp timma bort från lyxhotellen på Mombasakusten ligger New Hope Childrens’ Centre and Primary School. Skolan ligger precis i utkanten av Bengala slummen. Den drivande kraften bakom skolan, Japheth Eyama, började ta emot gatubarn från Mombasa redan 2005. Nu är det ett 40-tal lyckligt lottade barn som har sitt hem på centret.

Sedan 2005 har centret utvecklats och nu finns förutom barnhemmet, också en skola för barn från grannskapet. Man tillhandahåller alla klasser från kindergarten till klass 8, dvs den klass när man gör sin KCPE (Kenya Certificate of Primary Education). Därefter fortsätter man i gymnasiet. Nästan 500 barn från Bengalaslummen går i skolan.

newhope_mombasa (2)

Skolan var tidigare inhyst i ett halvfärdigt hus. Japheth hade byggt ut skolan allt eftersom han fått in pengar. När New Hope engagerade sig i skolan 2013 var det mycket trångbott. Några klassrum var avdelade med draperier, för att man skulle kunna ha två klasser i samma sal. Dessutom hade halva skolan ett provisoriskt plåttak, som det regnade in igenom.

Genom en donation från Flygpoolen byggdes skolan klart under 2013. Nu har New Hope mottagit ytterligare en donation från Flygpoolen för att kunna uppgradera toaletter och tvättmöjligheter. Hittills har nästan 500 barn delat på fem toaletter av skiftande kvalitet. I början av 2015 kommer man ha 18 toaletter och goda möjligheter att tvätta händerna.

– När man reser runt i världen, som jag fått förmånen att göra, upplever man mycket misär, säger Patric Wagenknecht, vd för Flygpoolen.

– Man kan lindra för stunden genom att ge en slant, men jag hoppas att denna satsning kommer att ge avtryck i framtiden och att många fler barn från Bengalaslummen i Mombasa ska få chansen till en bättre framtid genom bättre utbildning.

New Hope Reseindustrins Barnfond har verkat i 25 år och genomför varje år ungefär 10-12 olika projekt. Syftet för samtliga projekt är att skapa en bättre framtid för barn, antingen genom utbildning eller hälsofrämjande åtgärder. Det var naturligt för Flygpoolen att välja New Hope som mottagande organisation.

– New Hope är resebranschens egen hjälporganisation. De har besökt projekten och jag vet att de pengar jag donerar kommer fram till barnen, säger Patric Wagenknecht.

För New Hope gör donationerna en stor skillnad.

– Det är fantastiskt med ett företag som tar sitt sociala ansvar på det sätt som Flygpoolen gjort, säger New Hopes ordförande Elisabet Lanz. Många företag stöttar oss, men vi har många bra projekt som vi inte kan genomföra utan ytterligare donationer. Varje bidrag räknas!

Flygpoolens donationer kommer att göra skillnad för hundratals barn i Bengala slummen utanför Mombasa, inte bara nu utan för en lång tid framöver. Hundratals barn kommer få en bättre studiemiljö och lärarna kommer att få en dräglig arbetsmiljö.

Nästa steg är att höja den akademiska standarden på New Hope-skolan genom att locka dit duktiga lärare.

– En skola i slummen är inte en lika attraktiv arbetsplats som en väletablerad skola i en stad, förklarar Elisabet Lanz. Därför behöver New Hope-skolan ekonomiskt stöd, så att man kan betala bra löner till lärarna och skaffa bra och modernt undervisningsmaterial.

Barnen blir vinnarna. Det är knivskarp konkurrens att komma in på ett bra gymnasium i Kenya. Men med bättre kunskaper kommer barnen att klara sina examina med högre poäng och har då en chans att få en åtråvärd plats på ett gymnasium och därmed chansen att läsa vidare. Och med bättre utbildning får barnen en chans till en framtid bortom slummens fattigdom.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report