Nya branschanalyser från Resegeometri

Mån 17 nov, 2014 - 10:24

resegeometri

Analysbyrån Resegeometri ligger inte på latsidan den här hösten. Med hjälp av svar från 4 255 beslutsfattare och affärsresenärer från Sverige, Norge, Finland och Danmark har man nyligen släppt rapporten Nordic Business Travel Forecast 2015. Nu lanseras även rapporterna Nordic Business Travel Challenges 2015 och Travel Industry’s most deprived areas 2015, om vilka brister och förbättringsområden som finns inom affärsresesegmentet framöver.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Jan Ogner, Resegeometri

Jan Ogner på Resegeometri kommenterar Nordic Business Travel Forecast för Travel Report:

− Vi mäter varje kvartal, och det vi kan konstatera är att det varit väldigt mycket upp och ner det senaste året. Affärsresandet speglar konjunkturen väldigt väl, och företagen är i dag extremt snabba på att reagera på förändringar i omvärlden.

Jan Ogner menar att ekonomi och säkerhet är de två faktorer som spelar in för affärsresesegmentet, och att oroligheterna i Ukraina och Ebolautbrotten i Afrika har påverkat inställningen till affärsresor till viss del.

Flyg och hotell väntas öka mest bland resekostnaderna. Resebudgetarna ökar mest i Danmark och minst i Finland. Totalt väntas företagens resebudgetar öka med i snitt 2,3 procent.

− Det är något lägre än vi trodde tidigare, säger Jan Ogner. Affärsresenärerna har alltid varit kostnadsmedvetna, så det handlar mer om en osäkerhet kring hur ekonomin kommer utvecklas.

Finland sticker ut som en marknad med svag utveckling för tillfället, mycket beroende på oroligheter i Östeuropa i kombination med en vikande egen industri. Den största ökningen på destinationsnivå gäller inrikesresor, följt av Norden, Baltikum och Västeuropa. Men även Nordamerika och Asien ser tydlig ökning fortfarande.

Den destination som respondenterna tror kommer vara den mest frekventa utanför Norden under 2015, är London.

CHRISTIAN VON ESSEN

SENASTE NYTT

ANNONS: