Arlanda fick nytt miljötillstånd

Fre 21 nov, 2014 - 15:15

Arlanda

I dag kom Mark- och miljööverdomstolens dom vis Svea hovrätt: Stockholm Arlanda får ett nytt miljötillstånd. Det innebär i korthet att inflygningar kan fortsätta på bana 3 som planerat efter 1 januari 2018. Tack vare detta beslut kan Swedavia utveckla flygplatsen i önskad riktning, och räknar med att investera 13 miljarder kronor under de kommande åren.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Dagens besked gör det möjligt att möta den efterfrågan som finns redan idag. Samtidigt är kraven på oss att vara fortsatt ledande i miljöarbetet väldigt tydliga varför det nu är tillfälle att blicka framåt och på ett ansvarsfullt sätt utveckla flygplatsen i linje med Sveriges behov, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport.

Domstolen fastslog däremot att en bullernivå på 65 dB(A) ska gälla på Arlanda, i jämförelse med 70 dB(A) som är samhällets riktvärde i övrigt. Övriga konsekvenser av domen ska nu analyseras ingående av Swedavia.

Samtidigt som man firar på Arlanda finns starka indikationer på att oppositionen kommer att övermanna regeringen i frågan om Brommas eventuella nedläggning. Flyget lever vidare i Sverige med andra ord.

CHRISTIAN VON ESSEN

SENASTE NYTT

ANNONS: