Ny miljöteknik på Viking Grace

Fre 28 nov, 2014 - 14:30

Foto: Viking Line

Svaveldirektivet stipulerar 1 januari 2015 att fartygens oljebränsle endast får innehålla 0,1 procent svavel. Viking Lines flaggskepp Viking Grace drivs på LNG (Liquid Natural Gas), vilket i sig är svavelfritt. Men för att ytterligare vässa sin miljöprofil har Viking Line nu slutit ett avtal med svenska miljöteknikbolaget Climeon. Deras system Ocean Marine producerar elektricitet från varmvatten, så kallat Waste Heat Recovery.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Värmen från Viking Grace motorer kan med hjälp av Climeons system därmed omvandlas till 700 000 kWh elektricitet varje år. Detta leder till besparingar om 200 ton bränsle för Viking Line.

– Efter noggranna utredningar av olika alternativ för miljöanpassade bränslereduceringar, kom vi fram till att Climeons Ocean Marina är den bästa lösningen för oss. Eftersom miljöarbetet är något vi ständigt jobbar med är det extra viktigt att aktivt välja produkter och lösningar som har en positiv miljöeffekt. Denna nya teknik kommer ytterligare stärka Viking Graces position som marknadsledande i miljöanpassning, säger Tony Öhman, direktör för Marine Operations på Viking Line Abp.

CHRISTIAN VON ESSEN

SENASTE NYTT

ANNONS: