Drömmen om snabba passagerarplan

Ons 3 Dec, 2014 - 7:07

Foto: AERION

Foto: AERION


Drömmen om nya riktigt snabba passagerarplan verkar leva starkt.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Flera konstellationer arbetar med nya plan som de hoppas ska vara klara redan om mindre än tio år. En stor utmaning är att få ned styrkan på de ljudbangar som uppstår när planen flyger snabbare än ljudets hastighet.

Ett drygt decennium efter att Concorde-planen slutat flyga växer återigen planerna på att flyga civila plan i överljudsfart. På det viset skulle man exempelvis kunna få ned restiden tvärs över Atlanten till lite drygt fyra timmar.

Till en början är det framför allt toppchefer och riktigt rika människor som förväntas vilja resa med de nya planen. Antingen för att de värderar tiden så mycket att de verkligen tycker det är värt att betala för de sannolikt rätt dyra flygningarna i överljudsfart eller för att de bara vill visa vad de har råd med. Eller kanske av båda skälen.

Aerion, ett amerikanskt företag baserat i Nevada, siktar i praktiken på de här grupperna när företaget arbetar med att ta fram en affärsjet som kan flyga i Mach 1,6. Det är nästan dubbelt så snabbt som dagens affärsjetplan och stora civila passagerarplan tar sig fram.

Deras nya plan ska få plats för tolv passagerare och kosta omkring 750 miljoner kronor. Enligt planerna ska den första testflygningen göras redan under 2019 och möjligen kan det första färdiga planet sedan levereras 2022.

I början på hösten inledde Aerion också ett samarbete med den stora europeiska flygplanstillverkaren Airbus. Airbus försvars- och rymddivision ska bistå med teknisk kunskap om hur det nya planet kan utformas.

Källa:svd.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report