Nytt museum lockar e-nostalgiker

Fre 5 dec, 2014 - 6:59

Det är dags för årets julklapp 1996 att få ett eget museum.

När man går in på alldeles nyöppnade www.internetmuseum.se hörs något välbekant för medborgare kanske lite till åren komna:Ljudet av två knastrande modem som söker kontakt med varandra. Minns lyckan när modemen skakade hand (nytt pipljud) – och av vanmakten när spraket bara fortsatte.
Den e-nostalgiskt lagde har mycket att hämta på Internetmuseumet, som skapats av Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE).
Njut av världens sannolikt första datorritade animation som Aktuellt sände i november 1961. Eller läs mer om föregångaren till dagens internet, Arpanet utvecklat 1969 av det amerikanska försvaret.
Med KOM-systemet 1978 kan för första gången svenskar koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade ”möten”. Annars togs det första mejlet i Sverige över internet emot i 1983. Elva år senare blir statsminister Carl Bildt och USA:s president Bill Clinton de första regeringscheferna att mejla varandra.
En stor svensk viral succé blev Ansiktsburk/Hatten är din (arabisk sång ”översätts” fonetiskt till svenska) från 2001, en klassiker som naturligtvis också har en plats i museet.
Och när årets julklapp skulle utses 1996 var saken klar. Klart att ett internetabonnemang stod högst i kurs.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report