”Folk börjar få panik” i Tacloban

Lör 6 dec, 2014 - 8:45

Efter monstertyfonen Haiyan förra året vill Filippinerna inte ta några risker.

Evakueringen undan tyfonen Hagupit beskrivs som en av världens största i fredstid.
Redan på lördagen har det börjat regna och blåsa kraftigt i Filippinernas östra delar. Ute i Stilla havet mullrar Hagupit, ett jätteoväder som väntas slå till under söndagsdygnet.
Ovädrets exakta bana är osäker. Först väntas det dra fram över isolerade fiskebyar på ön Samar, sedan är fattiga jordbruksområden i centrala Filippinerna i farozonen. Även huvudstadsområdet runt Manila, med totalt 12 miljoner invånare, kan drabbas.
Störst är oron kanske i och kring Tacloban, staden som råkade värst ut i Haiyan, och som nu ligger i Hagupits banas södra utkanter.
– Vi är rädda. Folk börjar få panik, säger 36-åriga Alma Gaut till nyhetsbyrån AFP i staden.
Hennes mamma omkom och huset förstördes förra gången. Nu är Alma Gaut och över 1 000 andra inhysta i en universitetsbyggnad.
Över 600 000 filippinier har enligt nyhetsbyrån Reuters på motsvarande sätt beordrats uppsöka säkrare trakter och byggnader.
Haiyan var det starkaste ovädret som människan någonsin har uppmätt över befolkade trakter. Hagupit är inte riktigt lika brutalt. Men med kastvindar på över 60 meter i sekunden är tyfonen dubbelt så kraftig som gränsen för orkan.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report