Många hinder för Obamas Kubapolitik

Tor 18 dec, 2014 - 7:02

På gatorna i Havanna ledde nyheten om den historiska helomvändningen i relationerna mellan USA och Kuba till spontana glädjescener.

President Obama utesluter inte ett besök i Kuba – men har många hinder framför sig.
– Jag har inga (res)planer för tillfället, men vi får se hur saker och ting utvecklas, sade Barack Obama i en intervju med ABC.
Beskedet om omsvängningen – som presenterades i koordinerade tv-tal av presidenterna i Kuba och USA – hyllades av bland andra EU, Vatikanen och latinamerikanska ledare. I Havanna ledde det till spontant firande på gatorna.
”Gigantiskt steg”
– Jag har gåshud över hela kroppen, sade Ernesto Perez, som arbetar på ett kafé i huvudstaden.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Många kubaner blev förvånade över nyheten, men hoppas på konkreta förändringar.
– Bara Gud vet om det kommer att gå snabbt eller långsamt. Men det här är ett gigantiskt första steg, säger bankanställda Amelia Gutierrez.

Stort motstånd
President Obama har två år kvar innan hans mandatperiod tar slut, men han riskerar att få stora problem att genomföra omläggningen av Kubapolitiken.
Handelsembargot, som bland annat regleras i Helms-Burton-lagen från 1996, kan bara upphävas av kongressen, som från och med januari kontrolleras helt av Republikanerna. Chansen att båda kamrarna skulle upphäva embargot ses som obefintlig. Därmed återstår möjligheten att genom presidentdekret lätta på en del av restriktionerna.

Obama kan ta bort Kuba från listan över stater som stödjer terrorism utan stöd av kongressen, men att upphäva sanktionerna mot landet kan ta flera år. Och att återuppta de diplomatiska förbindelserna kan också stöta på patrull bland hans politiska motståndare i Capitol Hill, både när det gäller att finansiera en ambassad och att utse en ambassadör.

Källa:TT-AFP-Reuters

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report