qatar_travelreport1

Strax före jul visade Airbus officiellt sin nya flygplanstyp A350 XWB första gången. Det var i samband med överlämnandet av det första planet till Qatar Airways. Vi var tillsammans 150 journalister från hela världen samt ett antal speciellt inbjudna av flygbolaget, Airbus och Rolls-Royce som övervarade ceremonin i Toulouse i Frankrike. Efter överlämnandet var vi med på en 45 minuters flygning över Medelhavet och Pyrenéerna.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Airbus storsatsning har kostat bortåt 100 miljarder kronor. Men det kommer säkert att bli en vinstmaskin då redan 800 plan är beställda av ett 40-tal bolag. Och planet är fantastiskt fint – tystare, miljövänligare och mer ekonomiskt än något annat flygplan idag. Eller som Qatars koncernchef sa vid presskonferensen: Det kommer inte att designas något nytt lika stort passagerarplan de närmaste 10 åren.

Planet tar i Qatars version dryga 280 passagerare med 36 i business class. Bolaget har beställt 80 stycken med ett officiellt listpris på drygt två miljarder per styck.

Text och foto: Lars Lindmark

SENASTE NYTT

ANNONS: