Bildkavalkad från Matka 2015

Mån 19 jan, 2015 - 12:54

Upp för Finnair och mat och ner för Ryssland.

Travel Report gjorde ett blixtbesök på Nordens största resemässa.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Text: Paulina Bylén Foto: Travelreport och Magnus Wilandh.

Nordens största resemässa avslutades i Helsingfors i går. Travel Report noterade flera spännande nyheter som till exempel Finnairs jättemonter och att Costa Rika och Uganda var här för första gången. Kuba var förstås högintressant med anledning av Obamas restriktionslättnader som bland annat innebär att amerikaner nu får resa hit. Ett väntat tapp var Rysslands representation där ett antal utställare från förra året lyste med sin frånvaro. Vi har all anledning att återkomma med fördjupning av dessa och andra intressanta Matka-ämnen under året.

Matka 2015 23

Matka slog upp dörrarna för branschdagarna i torsdags. Under helgen var det dags för allmänheten att botanisera bland årets resenyheter.

Matka 2015 24

Matka 2015 25

Matka är fortfarande Nordens största resemässa, även om ett visst tapp av utställare jämfört med i fjol gör sig gällande, främst de ryska utställarna lyste med sin frånvaro.

Matka 2015 13

Finnair slog på stort i år med den största montern mitt i mässan med en mjuk och smakfull flygplansform som ramade in och svävade ovanför hela härligheten.

PENTAX DIGITAL CAMERA

Finnairs A-350 är rykande färsk och levereras i år enligt vår flygexpert Jan Ohlsson.

Matka 2015 10

Åland profilerar sig ytterligare som mat- och dryckesdestination tillsammans med stjärnkocken Michael Björklund som nyligen setts i svenska kockduellen i TV4. Här serverar han den lokala äppellikören Appleaud. Han ansvarar även för nya matprojektet Smakbyn på Åland.

Matka 2015 9

Ekorren är Ålands barnmaskot, här i sällskap av allas vår branschfotograf Tibor.

Matka 2015 7

Den outslitlige, ständigt högenergiske Johnny Gardsäter från Discover America var förstås i toppform och koordinerade med lätt hand besökare såväl som föreningens medlemsstationer.

Matka 2015 8

I Tunisiens monter bekantade vi oss med den nye Nordenchefen Walid Jaziri.

Matka 2015 15

Stephan Hoffström med team från Tourism Malaysia berättade att hela 2015 är ett enda stort festivalår i Malaysia som lyfts fram under vinjetten ”Year of Festivals 2015.

PENTAX DIGITAL CAMERA

Argentinas Europachef Diego Barceló till vänster var förstås på plats tillsammans med Zygmunt Razdopek,Aerolíenas Argentinas representant i Norden.

Matka 2015 2

Matka 2015 4

Hos Litauen träffade vi den rykande färska turistchefen Jurgita Kazlauskiené tillsammans med sina medarbetare skandinavienrepresentanten Leva Druktené och Sveriges och Aviareps David Carlsson som bland annat bjöd på bärnstensvatten, lokal öl från mikrobryggerier och två år lagrad lokal parmesanost med färg och from av bärnsten.

PENTAX DIGITAL CAMERA

…Och vår egen och hela Sverigs flygexpert Jan Ohlsson hittade vi även i estländska turistorten Pärnus lekrum.

Matka 2015 20

Matka 2015 19

Matka 2015 17

Matka 2015 18

Matka 2015 21

VisitSweden frontade med ett antal kända profiler som Tukholma (Stockholm), Skansen, Astrid Lindgrensvärld, Choice Hotels, Scandic med flera.

Matka 2015 6

Hos Kuba var det idel glada miner. Helt följdriktigt efter Obamas besked i december om lättnader i embargot från USA:s sida som förstås öppnar upp för bra affärer. Hernán Donoso Cruz från kubanska ambassaden låg knappast på latsidan och berättade om Kubas strategier för att på ett hållbart och långsiktigt vis klara den nya invasionen, nämligen den avamerikanska resenärer.

Matka 2015 22

Dr Mohamed Elsherbeiny, turistchef Skandinavien hade bråda dagar i Egyptens livliga monter.

Matka 2015 5

I Singapore och Changis montrar träffade vi Lara Velasco från Singapores turistbyrå, Helen Goh, markandschef på Vacation Asia och Tan Ping Hong från Changi flygplatsgrupp. Nästa gång ni har vägarna förbi Changi flygplats missa inte att lämna in tävlingsformuläret och tävla om 1 miljon Singaporianska dollar.

PENTAX DIGITAL CAMERA

Dags att koordinera Spanien geografi som verkligen syntes på årets Matkamässa med en jättekarta på golvet i utställningshallen.

SENASTE NYTT

ANNONS: