Tågbråk klyver Småland

Mån 19 jan, 2015 - 7:05

I Småland pågår nu en infekterad strid om vilken sträckning de planerade höghastighetstågen ska få.

Det är stora investeringar och många nya jobb som står på spel när den nya stambanan med höghastighetståg mellan Stockholm-Göteborg/Malmö ska byggas, Det rapporterar Dagens Samhälle.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Sträckningen Stockholm-Jönköping, via Norrköping och Linköping, är okontroversiell. Detsamma gäller förgreningen till Göteborg, via Borås.

Däremot är det starka känslor längre söderut, där västra Kronoberg står mot östra, skriver Dagens Samhälle.

Enligt Magnus Gunnarsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ljungby, sätts nu den kronobergska sämjan på prov.

”Visst finns det tillväxtmöjligheter i östra delarna, men de är marginella. De stora finns i västra delarna med två starka noder: Ljungby och Värnamo. Dessutom blir det en kortare och billigare sträckning”, säger han till Dagens Samhälle och tillägger att även vädret är bättre i de västra delarna.

Växjös kommunalråd Bo Frank (M) har en helt annan uppfattning.

”Det finns bara ett alternativ. Tågen måste ju gå i bebodda trakter. En sträckning nära Växjö är enda realistiska alternativet”, säger han till Dagens Samhälle.

Den nya höghastighetsbanan ska enligt planerna vara redo att tas i bruk omkring 2035. Restiden mellan Stockholm och Göteborg ska då krympa till två timmar, medan en resa mellan Stockholm och Malmö kommer att ta två och en halv timme.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report