Svenska id-kapningar fortsätter öka

Tis 27 Jan, 2015 - 6:59

Svenskar som får sin identitet kapad blir allt fler.

I fjol ökade antalet bedrägerispärrar hos kreditupplysningsföretaget UC med hela 48 procent.
Under 2014 gjorde UC 9 933 privatekonomiska spärrar efter polisanmälan om id-kapning, när människor utsatts för att någon annan handlat varor eller tjänster i deras namn. Flest spärrar – 3 480 – gjordes i Stockholms län.
Polisen har under lång tid sett en liknande trend, men noterar en försiktig ljusning i att antalet anmälningar förra året bara ökade med fyra procent – jämfört med femton procent varje år de föregående tio åren.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Ett helsicke”
– Id-kapning är ett enormt problem. Man kan ta lån, skaffa kreditkort, beställa varor och öppna konton i ditt namn. Vad som helst egentligen, säger Jan Olsson, utredare vid Nationellt bedrägericenter.
– Generellt står du inte ekonomiskt ansvarig, men du får ett helsike att reda upp allt om du till exempel får fakturor från ett tjugotal olika ställen.
Sett till antalet bedrägerispärrar hos UC ökar problemen mest utanför storstadsregionerna. I Norrbotten gjordes 137 spärrar i fjol, en ökning med 174 procent. Men Jan Olsson vill inte dra några stora växlar på de siffrorna.
– Det är ett geografiskt obundet brott, så offren kan hamna lite var som helst. Som bedragare bor man dessutom ofta i en storstad och vill antagligen ha nära till brevlådan dit man beställer till exempel kreditkort, säger han.

Inkörsport för unga
Id-kapning som bedrägerimetod har skapat nya brottslingar, som inte haft några tidigare sammanstötningar med rättvisan. Jan Olsson anser att det är ett samhällsproblem att nätbedrägerier har blivit en ”inkörsport till brott för unga”.
– Du kan tycka att du inte gör något fel eftersom du inte ser ditt offer. Dessutom är det fruktansvärt enkelt att genomföra de här brotten och i normalfallet är straffet bara böter om du åker fast, säger han.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report