PENTAX DIGITAL CAMERA

Jessica Ångström, verksamhetsansvarig hos Håll Sverige Rent, var strålande glad över miljöchecken från rederiet Viking Line.

Att hålla Sverige rent från avfall i en offentlig miljö kräver upplysning, forskning och starka miljöbudskap.

Av: Magnus Wilandh

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Jessica Angström, verksamhetsansvarig hos stiftelsen Håll Sverige Rent tog igår emot Viking Lines check på 230 000 svenska kronor för ett starkt och engagerat miljöarbete.

”Svenskar och finländare är noga med att hålla rent i hemmiljön men som resenärer inte vana att sortera sopor i den offentliga miljön. Det är något vi vill förändra med det här miljöpriset”, säger Jessica Ångström till Travel Report.

PENTAX DIGITAL CAMERA

Viking Lines informationschef i Finland, Johanna Boijer-Svahnström visar upp den nya miljöpåsen som ska bidra till en renare miljö.

Vi träffade en lycklig mottagare av Viking Lines miljöcheck – Håll Sverige Rent (HSR) byggde en gång upp sin verksamhet tack vare ett öre per pantad ölburk i svenska butiker. Tillsammans med den finländska organisationen Pidää Saaristo Siistinä (Håll Skärgården Ren) har HSR prisats av Viking Line, rederiet som höjde priset på sina platskassar marginellt och avsatte således medel för fortsatt miljöarbete.

En tysk leverantör har med hjälp av en speciell teknik, ”ecoloop” återvunnit gamla plastpåsar. Resultatet blev bland annat 80 procent mindre förbrukning av oljebaserade plastmaterial – och för denna process belönades leverantören Papier Mettler med miljöpriset ”Den blå ängeln”.

HSR bildades 1983 av Naturvårdsverket och Returpack. Stiftelsen vänder sig till beslutsfattare, näringsliv, båtägare,fiskare och allmänheten för att sätta ljus på den marina nedskräpningen i Nordsjön och Östersjön.

 

 

PENTAX DIGITAL CAMERA

Jessica Ångström, Håll Sverige Rent, Viking-kaptenen Tapani Ikonen och Johanna Boijer Svahnström, visar upp den feta miljöchecken på närmare en kvarts miljon kronor.

 

”Vårt uppdrag är att vara förebyggande mot nedskräpning och det är en myt att de stora fartygen står för nedskräpningen i havet. Viking Line och andre rederier slänger inte gamla kylskåp i Östersjön. Skräpet i havet kommer från land. Vi vill lyfta det som inte syns upp till ytan och öka allmänhetens engagemang för en renare miljö”, säger Jessica Ångström.

Med tanke på att Viking Line årligen transporterar 6,6 miljoner passagerare kan försäljningen fortsatt inbringa nya medel för miljöforskningen. En miljöpåse gör inget rent hav – men det är i alla fall en början.

 

SENASTE NYTT

ANNONS: