Swiss3

En 13:e månadslön, ändrad arbetstid och högre pensionsålder är några av villkoren som kommer gälla från och med 1 maj i år.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Flygbolaget Swiss International Air Lines styrelse och kabinpersonalens fackförbund Kapers har kommit överens om de allmänna villkoren för ett nytt kollektivavtal.

Den nya överenskommelsen ska ersätta de som för närvarande gäller för Swiss Zürich-baserade, både permanenta och tillfälliga, kabinpersonal från den 1 maj 2015.

Det nya kollektivavtalet (CLA) som ska gälla i fem år innebär till exempel ett gradvis införande av en 13:e månadslön och lättnad av kabinbesättningsmedlemmarnas arbetstid på europeiska flygningar. Det kommer också att ske en ökning av den ordinarie pensionsåldern för kabinpersonal från nuvarande 58 till 60, flankerad av en serie flexibla pensionsalternativ och förstärkt skydd mot uppsägning på mångårig kabinpersonal.

För att värna Swiss lönsamhet och konkurrens, kommer den nya CLA också innebära nya kostnadsbestämmelser, tillsammans med en omstrukturering av de nuvarande årliga lönestegen inom lönesystemet.

– Efter att det första försöket att ingå ett nytt CLA misslyckades förra året har de ursprungliga kraven från båda parter justerats. Det nya avtalet kommer att ytterligare stärka det sociala partnerskapet mellan Kapers och Swiss säger, Swiss vd Harry Hohmeister i en kommentar till överenskommelsen.

Paulina Bylén

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report