22-åring flygbolagens mardröm

Fre 30 jan, 2015 - 11:48

aktarer-zaman-skipplagged

Igår skrev SvD historien om datageniet Aktarer Zaman 22 från New York som byggde en hemsida som fångade upp flygbolagens hemliga rabattresor. 

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Han byggde sin framgångsrika nättjänst Skiplagged på ett dolt knep som syftade till att få fram extra billiga resor. I november stämde United Airlines och resesiten Orbitz honom på 450 000 dollar med hänvisning till att det är emot reglerna att resa på det sätt som Skiplagged rekommenderar. I stämningsansökan hävdas ”oärlig konkurrens”.

Zaman har lyckats få hög trafik till sin hemsida, just nu 400 000 mobilanvändare och cirka 8 000 nya tillkommer varje dag, enligt honom själv.

Det dolda knepet hans sökmotor utnyttjar kallas ”hidden city-fenomenet”. Kort innebär det att man köper en flygresa med mellanlandning på den ort som egentligen är slutdestinationen. Där kliver man av och stolen står tom till den bokade slutdestinationen. I det aktuella exemplet som beskrivs i reportaget betalar man 304 dollar för resan istället för 532 dollar.

Själv menar Aktarer Zaman att han inte bryter mot några regler utan att det är upp till resenären hur man bäst vill använda inköpta flygbiljetter.

Själv kom han på idén av en slump när han letade efter resor från New York till Seattle och hittade en med mellanlandning i San Francisco för ett lägre pris en den enbart mellan New York och San Francisco.

Aktarer Zaman hävdar att han inte tjänar några pengar på sin hemsida utan gör det som ett hobbyprojekt.

Paulina Bylén

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report