Rekordår för svensk turism

Tor 5 feb, 2015 - 11:57

Turism

2014 hände något. Inflödet av utländska besökare från länder utanför Europa till AB Sverige ökade med 22 procent. Vi har tagit del av Tillväxtverkets rapport.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Att turismen blir mer och mer viktig för Sveriges ekonomi råder det längre ingen tvekan om. I fjol drog besöken till AB Sverige in 284, 4 miljarder kronor. Mer än bilindustrin. Att det nu är dags för kapitalet att vakna på allvar råder ingen tvekan. Som Travel Report skrivit om i åratal är det fortfarande svårt att få de traditionella riskkapitalisterna att våga investera i turismen. Antagligen för att vi av tradition har varit ett industriland, men det är ju som sagt länge sedan. Tillväxtverkets siffror talar sitt tydliga språk och torde uppmuntra vederbörande att komma till skott.

Under de senaste fem åren har de långväga besökarna ökat sin andel övernattningarna i Sverige från drygt tio till nästan 20 procent, vilket betyder att nästan var femte utländsk övernattning var från ett utomeuropeiskt land under 2014.

Norge och Tyskland är dock fortfarande de största utlandsmarknaderna, härifrån ökade inflödet med 7,8 procent. Danmark och Finland föll tillbaka en aning. Men Nederländerna och Schweiz gasade på med 10 procents ökning.

Överlag ökade samtliga övernattningar, både svenska och utländska i alla Sveriges regioner 2014. Största andelen står fortfarande storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne för. Men i Jämtland ökade övernattningarna med 7,7 procent, i Östergötland var uppgången 6,8 procent och på Gotland steg antalet övernattningar med 6,5 procent.

Totalt 56,6 miljoner övernattningar, vilket är en ökning med två och en halv miljon jämfört med i fjol.

Turismen i Sverige skapar 173 000 jobb.

Paulina Bylén

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report