Qatars A380 – vi har testat den

Mån 9 Feb, 2015 - 9:01
15 Lounge

Barhäng i A380

Qatar Airways utsågs till Business Airline of the Year vid Business Travel Awards 2015 den 19 januari. Travel Report gav sig iväg som första nordiska resebranschtidning för att testa businessclass-upplevelsen i deras Airbus A380.

Från första stegen i Qatar Airways premiumlounge på London Heathrow Terminal 4 anar man att flygbolaget har potential att förtjäna titeln som Business Airline of the Year. Från och med nu tilltalas man med titel och efternamn, av alla som arbetar i loungen. När det är dags att boarda eskorteras man personligen från lounge till plan (det finns nämligen inga skärmar med avgångs- och ankomsttider här, man lämnar över sig till personalen som ska hålla reda på tiden åt en). Själva loungen känns liten i positiv bemärkelse – inbjudande och exklusiv snarare än stor och opersonlig.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Om man har lång väntetid i London finns en restaurang med à la carte-meny, men då det med största säkerhet kommer att dukas upp mer mat än du kan äta på planet är Delin att rekommendera. Här finns en spännande blandning av lättare alternativ influerade av både det arabiska och europeiska köket, bland annat hummus och tabbouleh men även italieninspirerade kanapéer och ett urval av ostar. Vinlistan är noga utvald och ett glas Pol Roger Brut Vintage 2002 är en värdig inledning på resan.

Loungen på Heathrow

Loungen på Heathrow

 

Á la carte-restaurangen på Heathrow.

Á la carte-restaurangen på Heathrow.

Att resa i affärsklass med Qatar Airways i allmänhet är en flygupplevelse som håller hög klass – att göra det i en A380 är något alldeles särskilt.

Det är snart fyra månader sedan det nya planet började trafikera den populära rutten mellan London och Doha, ytterligare en A380 sattes in på samma rutt i december. Hos Qatar Airways har A380 åtta säten i första klass, 48 säten i affärsklass och 461 säten i ekonomiklass, totalt 517 säten fördelade på två våningar.

A380:s 517 säten är fördelade på två våningar.

A380:s 517 säten är fördelade på två våningar.

Att Qatar Airways har valt en 1-2-1-konfiguration i businessclass är glädjande och innebär betydligt större bekvämlighet än den 2-2-2-konfiguration som en del andra flygbolag använder sig av i A380.

Sätena är bekväma med 52 tums seat pitch (alltså, hur mycket utrymme du har till sätet framför) och kan omvandlas till en fully flat bed, som det dessutom finns en tunn madrass till. En detalj som Travel Report uppskattade särskilt var den lilla skolådan där skorna gömdes undan när man bytt om till sockorna som finns i necessären från Armani (även innehållande produkter från Rituals).

Businesssätet i A380.

Businesssätet i A380.

Mat och dryck ombord håller mycket hög standard och en sak är säker: det är omöjligt att nå Doha och fortfarande vara hungrig. Något som måste nämnas är självklart baren längst bak i businessclass-kabinen (som ju på A380 ligger på övervåningen). Passa på att slå dig ner i sofforna med lite barsnacks och en tidning. Det är ett mycket trevligt utrymme, men det vore roligt att se baren användas mer av passagerarna eftersom det är ett utmärkt tillfälle att faktiskt träffa sina medpassagerare. Kanske behöver folk lite tid och vänja sig innan det känns bekvämt med barhäng på flyget? Vi får hoppas att fler upptäcker baren, för nog känns det lyxigt att sträcka ut i en bar med en cocktail i handen på 10 000 meters höjd.

Sträck ut i A380-loungen

Sträck ut i A380-loungen

Så, vad kom vi fram till i slutändan? Förtjänar Qatar Airways titeln som årets bästa businessclass-flygbolag? Efter att ha testat Qatars nyaste flygplan måste vi kasta in handduken och erkänna att Qatar Airways än så länge är värdiga utmärkelsen.

Hannah Broman

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report