Stjärnkock till Viking Line

Tor 12 feb, 2015 - 7:26
Michael Björklund serverar örtstekt älgfilé i vår.

Michael Björklund serverar örtstekt älgfilé i vår.

Det är gräddigt, mosigt och mustigt när Ålands stjärnkock Michael Björklund svarvar till Viking Lines kök i vår.

På temat Rena Nordiska smaker har Björklund tagit fram en prisvärd Signatur-Meny som serveras på rederiets fartyg i mars och april.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Michael Björklund har inte bara blivit Årets Kock i både Sverige och Finland – han har även medborgarskap i bägge länderna. För närvarande undervisar han unga kockar i Finland och har startat ett stort mat-, design- och hotellprojekt ”Smakbyn” vid Kastelholms SlottÅland.

Det är variationen och det traditionellt nordiska i hans matlagning som gett Björklund stor kulinarisk uppmärksamhet. Viking Line hyr in honom i vår för att skapa nya smaksensationer.

Det är den resandes egen smaklöksupplevelse som räknas men få lär väl undgå att frestas av kreationerna i den kommande trerättersmenyn.

Inkokt sik med picklad rödlök.

Inkokt sik med picklad rödlök.

Inkokt sik med picklad rödlök, sikrom, dillmajonäs och krutonger, smörstekt abborre med friterad kräfta, äppelsmaksatt musselsås och potatisbakelse eller örtstekt älgfilé med smörmixad timjanbuljong, rostade morötter och vitlöksdoftande potatispuré finns på menyn.

smörstekt abborre med friterad kräfta, äppelsmaksatt musselsås och potatisbakelse.

smörstekt abborre med friterad kräfta, äppelsmaksatt musselsås och potatisbakelse.

Hela upplevelsen inleds med en ”kramgod” kräftsoppa och avslutas med Creme Brulée med apelbrandsmaksatt äppelkompott och äppelsorbet. Allt detta ska ju också sköljas ned och Viking Line erbjuder ett dryckespaket där bland andra det sprittiga Loire-vinet Sancerre Le MD 2013, Henri Bourgeois ingår. Det smakrika älgköttet går fint med en Rioja, Remelluri Reserva 2009 och till efterrätten serveras ett israeliskt isvin, Yarden Heights Wine 2012.

”Kramgod” kräftsoppa.

”Kramgod” kräftsoppa.

– Jag gillar ju själv den kramgoda kräftsoppan där känslan sitter kvar ett dygn efteråt. Älgfiléerna gör vi i ordning i form av ”puckar. Creme Bruléeen görs på rörsocker och vi kör med en hel del grädde och smör, det brukar bli bäst så, säger Michael Björklund.

Creme Brulée med apelbrandsmaksatt äppelkompott och äppelsorbet.

Creme Brulée med apelbrandsmaksatt äppelkompott och äppelsorbet.

Björklunds matfilosofi utgår från lokala råvaror från havet, skogen och den egna trädgården. Åländsk gädda, abborre, lamm och gris står också högt i kurs. Men det är det där smörigt krämiga och mustiga med såserna som studsar längst bland smaklökarna. Inte så fett, inte drygt, smakrikt – man blir garanterat mätt.

Trerättersmenyn kommer at kosta 386 kronor per kuvert och ett speciellt vinpaket har tagits fram för ytterligare 185 kronor. Menystart den 2 mars i Viking Lines à la carte-restauranger. Den 1-31 maj servers en ny meny, ”Bubbelmenyn” som även den tas fram av den åländske stjärnkrögaren.

Magnus Wilandh

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report