Asturien vill synas i Sverige

Fre 20 Feb, 2015 - 7:56
Från vänstr: Maria Duran Alcazar, PR-chef för Asturien, Julio Gonzalez Zapico, generaldirektör för Asturiens handel och turism och ambassadören i Sverige, Xavier Gimenez Ugarde.

Från vänstr: Maria Duran Alcazar, PR-chef för Asturien, Julio Gonzalez Zapico, generaldirektör för Asturiens handel och turism och ambassadören i Sverige, Xavier Gimenez Ugarde.

Det Gröna Spanien är en vit fläck på kartan för svenska turister. Maten, kulturen, naturen och historien ska öka intresset för den spanska regionen Asturien.

Asturien, ett furstendöme i det nordvästra iberiska hörnet, lockade 288 000 utländska besökare förra året och drygt 1,6 miljoner spanska turister. Regionen har bara en miljon invånare. Men sett i ett större perspektiv har Asturien mycket att tjäna på den spanska turismens utveckling. Spanien är världens tredje största turismland med 61 miljoner besök förra året.S

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det går bra för spansk turism  – det märktes även på den årliga GTA-galan där Spanien fick priset som bästa utländska turistbyrå 2014. Turismen i Asturien sysselsätter 33 tusen personer, vilket är närmare en tiondel av all arbetskraft i regionen. ”Vi är ett naturligt paradis med havet och bergen nära inpå. Vi har massor av kulturskatter, grottor, förromerska palats som är världsarv på UNESCO-listan. Vi är det gröna Spanien med ett klimat som verkligen borde tilltala svenskar och skandinaver”, säger Julio Gonzalez Zapico, generaldirektör för Asturiens handel och turism. Regionen lever också gott på den så kallade pilgrimsturismen, som lockar många besökare att fotvandra längs de kantabriska skiljebergen ändå fram till spanska vallfärdsorten Santiago de Compostela.

Oveido är huvudstaden med många etnografiska byggnader men kanske mest känd för sin årliga kulturella festival, där ”Kronprinessans Pris” delas ut till prominenta kulturella förgrundsfigurer. Några av pristagarna genom åren; författaren Günther Grass, filmmakaren Woody Allen och sångerskan Barbara Hendricks.

Inga svenska operatörer har charterresor till regionen men nischade resebyråer tar fram särskilda paket.

– Vandringsresor är populära. Maten lockar också. Asturien är Spaniens ledande ostproducent med över 40 sorters handgjorda specialprodukter. Cider produceras också. Fiske och lantbruk är stora inkomstkällor, säger Carlos Sarmiento från Spanska Turistbyrån i Stockholm.

Den som besöker Asturien lär inte undgå paradrätten Fabada, en speciell böngryta med rökta korvar och fläsk. Maträtten har även en internationell historia, vilket Spaniens ambassadör i Sverige, Xavier Gimenez Ugarde kan intyga:

– Det var i och för sig länge sedan jag själv åt Fabada men det skedde på Kuba. Vi fick en mycket speciell matgäst på besök. Det var dåvarande presidenten Fidel Castor som vräkte i sig av gryten och sköljde ned allt med cider från Asturien”, säger Gimenez Ugarde.

De miljömässiga, historiska och kulturella aspekterna är viktiga för Asturien, den enda region som undgick arabisk invasion (morerna) i den spanska historien.

– Vi är den regnrikaste regionen i Spanien tillsammans med Galicien. Det går lätta att ta sig till Asturien med både bil och tåg. Det är relativt när till Bilbao i Baskien, dit många flygbolag har trafik, säger Maria Duran Alcazar, PR-chef för Asturien eller Asturias som spanjorerna själva kallar den gröna och lite bortglömda regionen.

Magnus Wilandh

 

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report