Skid-VM 2017 lyfter Finlands turism

Mån 2 Mar, 2015 - 23:52
Turismen i Finland får ett uppsving om två år när skid-VM avgörs i Lahtis. De finländska arrangörerna besökte Falun förra veckan, från vänster: Tiina Kallio, eventmanager, Laura Lehtonen, kommunikationschef, Raija Forsman, VD för Lahti Region och marknadsansvarig i turismfrågor, Tomi Saarelainen, ansvarig för Scandic Hotels, Jussi Eerikäinen, VD för Lahtis-mässan.

Turismen i Finland får ett uppsving om två år när skid-VM avgörs i Lahtis. De finländska arrangörerna besökte Falun förra veckan, från vänster: Tiina Kallio, eventmanager, Laura Lehtonen, kommunikationschef, Raija Forsman, VD för Lahti Region och marknadsansvarig i turismfrågor, Tomi Saarelainen, ansvarig för Scandic Hotels, Jussi Eerikäinen, VD för Lahtis-mässan.

VM-festen på skidor i Falun är över men om två år är Lahtis i Finland ny arrangör och hoppas på närmare en halv miljon besökare.

VM 2017 avgörs 22 februari till 5 mars i den klassiska skidorten Lahtis. Det blir sjunde gången Lahtis arrangerar skid-VM. Samma år fyller nationen Finland 100 år – så VM blir en riktig turismmagnet – det i särklass största evenemanget i landet under en överskådlig period.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Vi ligger nära Helsingfors och det kommer bara att ta 48 minuter med tåg mellan bägge städer. Vårt mål är att locka ännu fler turister än vad VM i Falun gjorde”, säger Raija Forsman, som är VD för Lahti Region och marknadsansvarig i turismfrågor.

Senaste gången Lahtis arrangerade skid-VM, 2001, kom fler än 300 tusen besökare. Om varje dagsresenär omsätter 60 euro, 550 kronor, och övernattande dito genererar 160 euro, blir det lätt att förstå den ekonomiska betydelsen för turismen i regionen. VM sätter standarden för Finlands turism.

Det finns närmare fyra tusen bäddar i regionen och ytterligare tio tusen bäddar i Helsingfors. För närvarande arbetar ett trettiotal personer i VM-organisationen. Sedan tillkommer 1500-2500 volontärer under själva tävlingsdagarna.

”Vi räknar med många besökare från framför allt Norge och Sverige. Vi hoppas också att fler ryssar söker sig till VM. För närvarande är det problem att få fler ryska turister till Norden på grund av Ukraina-krisen. Men det finns goda tågförbindelser mellan Helsingfors och St Petersburg och vi välkomnar fler ryska besökare”, säger Raija Forsman.

Under skid-VM i år gjorde en delegation från Lahtis studiebesök i Falun och träffade arrangörer, näringsliv och representanter för turismen i Dalarna. Lahtis har stor arrangörsrutin från sex tidigare skid-VM. Ingen annan stad i världen har den erfarenheten.

”Vi behöver utveckla infrastrukturen och servicenätet fram till VM. Vi ska kanske anordna International Camp 2017 i Lahtis för att bättre ta hand om alla besökare. Sedan måste Finlands landslag rycka upp sig och ta fler medaljer än i Falun” (ett VM-brons, reds anm), säger Raija Forsman.

Biljettförsäljningen till nästa VM öppnas för allmänheten under våren 2016. Rumspriset per person och natt i enkelrum på ett trestjärnigt hotell i Lahtis beräknas bli 110 euro, drygt tusen kronor, under skid-VM 2017.

Text och foto: Magnus Wilandh

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report