Norwegian stoppar flyget

Tis 3 Mar, 2015 - 21:43

 

Foto: Mats Montner

Foto: Mats Montner

Norwegian stoppar flyget

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Över 35 000 resenärer drabbas när Norwegian på onsdagen ställer in all inrikestrafik i Sverige, Norge och Danmark. Strejken utökas då med hundratals piloter och 800 kabinanställda tvingas stanna hemma utan lön.

Krisen blir allt djupare för flygbolaget Norwegian. Positionerna mellan parterna är fortfarande helt låsta — och under onsdagen tas samtliga 700 piloter som är anställda i det norska dotterbolaget NAN ut i strejk. Av dem är ungefär 120 medlemmar i Svensk Pilotförening, som har varslat om sympatistrejk från onsdag kväll.

Norwegian har svarat med att permittera 800 kabinanställda från onsdag morgon. Personalen tvingas då stanna hemma utan lön.

Det innebär att en stor del av Norwegians plan kommer att stå kvar på marken. På tisdagskvällen meddelade krisbolaget att man ställer in samtliga inrikesflygningar i Sverige, Norge och Danmark som en följd av den utökade konflikten.

Totalt beräknas över 35.000 resenärer drabbas bara under onsdagen.

”Vi har försökt komma till en lösning, men har tyvärr inte lyckats. Vi beklagar verkligen det här och lovar att göra allt vi kan för att hjälpa alla passagerare”, säger informationschefen Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Långdistanstrafiken kommer i nuläget i inte att påverkas. På andra håll försöker Norwegian ersätta egna flygplan med inhyrda plan och besättningar, så kallad ”wet lease”.

Norwegians aktiekurs har backat kraftigt på Oslobörsen i spåren av den allt hårdare konflikten. Bara den senaste veckan har bolagets ägare tvingats se värdet på sina aktier sjunka med 12 procent. Under den senaste månaden är fallet över 25 procent.

För varje flygplan som inte lyfter ökar kostnaderna dramatiskt för det redan krisande Norwegian.

”Det här medför så klart enorma kostnader, men vi tänker inte på utgifterna i första hand nu”, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Ett flygbolag som har sina flygplan på backen blöder kollosalt ekonomiskt, konstaterar flygexperten och tidigare ekonomijournalisten Richard Björnelid.

”Man får också en väldig krisstämpel om man drabbas av sådant här”, säger han och påpekar att läget nu framstår som väldigt allvarligt mot bakgrund av att den stora förlust Norwegian gjorde i fjol.

Man har stridit varje år, och piloterna har fått ge efter tidigare, men nu kanske de anser att måttet är rågat, de kan inte acceptera mer.

I Sverige hyr Norwegian in runt 250 kabinanställda via bemanningsbolaget Proffice. Under tisdagen fanns inga besked om även de kommer att påverkas av konflikten.

Konkurrenten SAS har märkt ett ökat tryck i biljettförsäljningen de senaste dagarna, men har i nuläget inga planer på att fylla tomrummet efter Norwegians inställda flyg.

”Vi sätter inte in några extra flygplan utan flyger som normalt, men givetvis ska vi försöka hjälpa de kunder som kontaktar oss”, säger Henrik Edström vid SAS presstjänst.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report