På fredag slocknar solen

Lör 14 mar, 2015 - 12:03

solen_12362
Solförmörkelsen den 20 mars blir den finaste chansen på ett kvartssekel för alla svenskar att se något sådant – och ett stort ögonblick för entusiasterna.

– Jag är extremt taggad, säger astronomen Robert Cumming, som har en biljett till totalförmörkelsen över Färöarna i fickan.
Showen kommer att pågå i flera timmar och hela Sverige är inbjudet. Första parkett ligger i norr längs norska gränsen, där nästan hela solen försvinner bakom månen.
– Där kommer det att bli en riktigt smalt leende sol. Det är så nära en total förmörkelse man kan komma, säger Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium.
Nästa gång något liknande sker över Sverige är inte förrän 2039.
Själv kommer Robert Cumming att vara på Färöarna, en av få platser där solförmörkelsen verkligen blir total – i två minuter. Då gäller det att vädret inte drar ned ridån, även om det går att se även med en liten molnslöja.
Det är knökfullt sedan länge på resorna till Färöarna och Svalbard.
Och så var det det där med ögonen och solen. Aldrig titta rakt på, absolut inte genom kikare eller kamerasökare, och inga hemmabyggen till solskydd – speciella solförmörkelseglasögon eller svetsglas nummer 14 är det som gäller. Eller projicera skådespelet på papper med hjälp av en kikare.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Källa:TT

SENASTE NYTT

ANNONS: