Svag krona hejdar inte reslusten

Tis 24 Mar, 2015 - 7:02

Foto: Mats Montner

Foto: Mats Montner


Svenska resenärer kan räkna med en ännu svagare krona i sommar.

Men trots att reseutgifterna blir högre finns det ingenting som tyder på att reslusten minskar — snarare tvärtom. Kronans kursförändring sedan onsdagens sänkning av reporäntan motsvarar ungefär en hundralapp per person och vecka i ökade resekostnader. Men ur ett ettårsperspektiv har den försvagade kronan gjort resandet avsevärt dyrare.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Tittar man tillbaka ett år i tiden så har vi en kursförändring på ungefär 30 procent, vilket motsvarar drygt 1.500 kronor mer per vecka och person i genomsnittliga reseutgifter”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Charterbolagens resepriser har inte sett någon större förändring, då hotell och flyg köps in långt i förväg. Det som däremot blir dyrare när kronan försvagas är allt som konsumeras på plats, till exempel mat och shopping, något som särskilt drabbar USA-resenärer.

När dollarn och euron blir dyrare söker sig resenärerna till nya destinationer där reskassan räcker längre. Antalet resor till östeuropeiska städer som Vilnius, Warszawa, Prag och Budapest har ökat mest i popularitet hos resebyrån Ving. Även resebyrån Ticket har sett en dramatiskt ökad försäljning av resor till Prag.

”Samtidigt är London fortfarande vår största destination när det gäller storstadsresor”, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Arturo Arques säger att det som alltid bör avgöra vart, och om, resan ska gå är den enskilde resenärens budget.

”Vill man ha sommarvärme i Europa finns det bra alternativ till Spanien och Italien. Annars kanske den planerade treveckorsresan får bli två veckor i stället. Att åka på semester är ingen livsnödvändighet, utan någonting man gör när ens ekonomi tillåter det”, säger han.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report