I år vajar regnbågsflaggor i ovanligt många delar av Sverige.

Aldrig tidigare har så många svenska städer arrangerat Pridefestivaler som i år.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Totalt är det 30 olika festivaler från Gällivaris Arctic Pride i norr, som debuterade i mars i år, till Regnbågsfestivalen i Malmö i söder.

– Det går nog en liten våg just nu. Det är väldigt inne att arrangera Pride. Men för att arrangera ett Pride behöver man mycket ekonomiskt stöd. Många kommuner har börjat ställa upp så det är jättebra, säger Steve Krauss som är ordförande för RFSL i Malmö.

Kommuner vill vara HBTQ-vänliga
Efter att Eskilstuna arrangerade Pride 2009 så har flera mindre städer kommit ut ur garderoben med egna festivaler. Steve Krauss tror att en anledning till att det blivit så många är för att kommuner gärna vill stoltsera med att vara HBTQ-vänliga, och att många företag gärna sponsrar ekonomiskt av samma anledning.

– Det är jättebra att så många Pridefestivaler dyker upp. Men för oss på RFSL är det viktigt att alla företag som vill delta verkligen delar våra värderingar, säger Steve Krauss.

Småstäder håller i Pride
Förutom Gällivare är Åre och Ånge nya på regnbågshimlen med egna festivaler. Ånge är en kommun som haft en del problem med hatbrott mot HBTQ-personer.

– I många år så flyttade man till stora städer om man var gay. Det är trygghet, det är lättare att få kontakt i stora städer, men vi finns ute över hela landet och det är jätteviktigt att bevisa för hela befolkningen att vi finns här också, säger Steve Krauss.

”Vi vill bevisa att vi finns”
På West Pride i Göteborg så kan besökarna ta del av hela 250 olika arrangemang.

– När det är pride så kommer det 20 000 flator och bögar över gatorna. Då tänker man ”wow, det är ganska många ändå”. Och det är just det: att bevisa att vi finns, säger Steve Krauss.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report