Foto: Melker Larsson

Foto: Melker Larsson

En ny lag ska ge resenärer i hela landet rätt till ersättning vid trafikförseningar som är minst 20 minuter långa.

Det ska gälla alla trafikbolag och oavsett orsak till förseningen
– Det kommer att bli tryggare för resenären, säger justitieminister Morgan Johansson som hoppas att det blir en press på trafikbolagen att hålla tiderna.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Och att de även tänker efter innan de börjar stuva om i avgångar och försämra utbudet. Så att det här stärker konsumentens rättigheter, säger han.

Den nya lagen, som är tänkt att börja gälla i april 2016, omfattar lokala och regionala resor i kollektivtrafiken, det vill säga korta resor med tåg, buss, tunnelbana och spårvagn. Undantag är färdtjänst och sjukresor.

I dag bestämmer varje trafikbolag den resegaranti de vill erbjuda resenärerna vid förseningar. Med den nya lagen blir det samma regler för alla. Efter 20 minuter ska resenärer kunna ta taxi eller egen bil och få ersättning för det. Eller så kan de få tillbaka en del av biljettpriset.

– Om man väljer att ändå åka vidare med en försenad transport ska man kunna få ersättning enligt en viss skala, berättar Morgan Johansson.

Är förseningen minst 20 minuter ska man kunna kräva tillbaka halva biljettpriset, är den minst 40 minuter ska man få 75 procent tillbaka och blir det försening med en timme ska man ha rätt att få tillbaka hela beloppet.

Trafikbolagen ska ersätta resenärerna oavsett vad som orsakat trafikstörningen, de ska alltså inte kunna hänvisa till så kallat force majeure som de kan göra idag vid till exempel kraftiga stormar.Skriver Sverigesradio.se.

Resenärerna kommer också att kunna kräva tillbaka en del av pengarna för till exempel ett årskort, om trafiken ändrats väsentligt efter kortköpet. Lagen kommer också att tvinga bolagen att förbättra informationen om förseningar och störningar i trafiken.

– Om bolagen inte följer reglerna om bättre information då får konsumentverket möjlighet att besluta om vite, så att det blir en kännbar påföljd för bolagen, säger Morgan Johansson.

Källa:sverigesradio.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report