Från i dag och till och med helgen gör Kustbevakningen en storsatsning på att kontrollera sjösäkerhet, nykterhets- och fartkontroller längs hela Sveriges kust.

Och på myndigheten kan man konstatera att det blivit både lugnare och nyktrare till sjöss efter att sjöfyllerilagen infördes 2010.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det dricks säkert fortfarande en hel del ombord på fritidsbåtarna, men sedan sjöfyllerilagen infördes 2010 har det för varje år blivit allt färre som åker fast i Kustbevakningens nykterhetskontroller.

Och enligt Sara Lundkvist på Kustbevakningen beror det på en ökad medvetenhet om riskerna med att dricka alkhohol till sjöss.

– Folk har blivit mer medvetna om riskerna med alkohol till sjöss. Har man varit på krogen sover man över i båten och åker hem först dagen efter eller så har man en nykter chaufför. Skriver svt.se

Sjövett kontrolleras
I dag inleder Kustbevakningen sin extra övervakning längs kusterna och i skärgårdarna. Från Strömstad ända upp till Luleå kommer man att göra kontroller av hastighet, nykterhet och allmänt sjövett där det enligt Kustbevakningen i dag finns en hel del brister.

Enligt Sara Lundkvist handlar många av problemen om bristande hänsyn båtfolk emellan.

– Båtfolket visar inte hänsyn till varandra. Till exempel håller man för höga farter in i hamnar eller i närheten av badplatser och inte i tillräcklig god tid drar av farten. Den som ligger i vattnet eller en annan båt kan känna en viss oro. Man kan ju få problem med maskin eller kanske inte får in backen och då kör man ju över den här personen.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report