Kubanska flaggan hissas i Washington

Mån 20 jul, 2015 - 9:30

USA och Kuba har i dag officiellt knutit diplomatiska förbindelser efter 54 år av kyla, då länderna öppnar ambassader i varandras huvudstäder Havanna och Washington.

I dag har den kubanska flaggan hissats bland andra länders flaggor utanför det amerikanska utrikesministeriet i Washington – för första gången sedan 1961. USA:s flagga kommer att hissas i Havanna i augusti då utrikesminister Kerry ska besöka Kuba.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

USA:s utrikesminister John Kerry träffar också Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez. Rodriguez blir då den första kubanska utrikesministern på besök i USA sedan 1959.

USA och Kuba meddelade ifjol att länderna inleder en normalisering av förhållandet mellan länderna genom att USA lättade på handelsblockaden mot Kuba. Det rörde sig bland annat om att lätta på reserestriktionerna för kubaner.

I maj i år tog USA bort Kuba från listan över länder som finansierar terrorism. Kuba har i gengäld befriat politiska fångar.

Länderna har också fört idrottsdiplomati då USA:s och Kubas herrlandslag i fotboll möttes i Baltimore på lördagen. USA tog då en övertygande 5-0-seger.

Problem inte helt ur sikte

Återbindande av diplomatiska kontakter betyder inte att alla problem mellan Kuba och USA är ur världen. Trots lindringar i handelsblockaden står ändå en stor del av begränsningarna kvar.

I den amerikanska kongressen finns många motståndare till vad de ser som president Obamas alldeles för mjuka politik mot gamla fiender som Kuba och Iran.

Dagen är ändå betydelsefull för bägge länder, tror många sakkunniga.

– Att USA och Kuba öppnar ambassader betyder att länderna respekterar och litar på varandra. Det kommer antagligen att bli konflikter men sättet hur man reagerar på dem har förändrats i grunden, säger den kubanska veterandiplomaten Carlos Alzugaray.

Källa:yle.fi

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report