Ny minnesceremoni efter flygkrasch

Lör 25 jul, 2015 - 8:38

Fyra månader efter den svåra flygkraschen med ett German Wings-plan i de franska Alperna när alla 150 ombord dog hölls i dag en minnesceremoni där kroppsdelar som inte kunnat kopplas till en viss person begravdes.

Samtidigt är flera anhöriga till de många tyska dödsoffren i olyckan djupt missnöjda hur de behandlats av flygbolaget Lufthansa efter olyckan.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Upp emot 500 anhöriga till de 150 dödsoffren i flygkraschen i mars har rest till byn för att vara med när kroppsdelar från dödsoffren som hittats på olycksplatsen men som inte gått att identifiera med DNA begravs på byns kyrkogård.

Redan igår lades de oidentifierade kroppsdelarna från offren i den gemensamma graven och under eftermiddagen genomfördes en minnesceremoni.

För många anhöriga blir dagens ceremoni som en andra begravning eftersom de redan på hemmaplan begravt sina döda nära och kära.

Borgmästaren i Le Vernet säger till nyhetsbyrån AFP att det inte går att lösa problemet på annat sätt än att begrava de oidentifierade kroppsdelarna i en gemensam grav.

Samtidigt bildades i dag också en gemensam förning för många anhöriga till de 72 tyska dödsoffren. En advokat till en av de drabbade familjerna säger till tyska Tv-kanalen WDR att föreningen bildats för att de anhöriga ska kunna stötta varandra.

För efter olyckan, som ju orsakades av att planets 27-årige pilot medvetet störtade planet mot marken har en konflikt brutit ut mellan flera anhörigfamiljer och flygbolaget Lufthansa som äger German Wings. Flera av de tyska anhöriga accepterar inte Lufthansas skadeståndsersättning och är missnöjda med hur de behandlats av företaget.

Lufthansa gav direkt ca 450 000 kronor per offer till de anhöriga. Sen har man också erbjudit ytterligare ca 200 000 kronor för varje familj som drabbats plus ca 90 000 kronor till varje direkt drabbad, som föräldrar, partner och barn.

Men bland annat föräldrarna till de 16 gymnasieeleverna från staden Haltern i västra Tyskland kräver i ett öppet brev till Lufthansa mer i skadestånd från bolaget.

Föräldrarna skriver i brevet till Lufthansas VD Carsten Spohr att de är besvikna över hur Lufthansa agerat efter kraschen ”när det det var en av era piloter som dödade våra barn”.

Om Lufthansa tagit riskerna med piloters flygduglighet och säkerheten i cockpit på större allvar, ”så hade kanske våra barn varit i livet idag”, skriver föräldrarna i brevet.

De kräver också en ursäkt från VD:n.

På grund av konflikten och med hänsyn till de anhöriga deltar inte VD:n Carsten Spohr i dagens minnesceremoni.

Piloten som störtade planet begravdes för några veckor sen i sin hemstad Montabaur i västra Tyskland.

Källa:sverigesradio.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report