Granskning: Brister på charterhotell

Tis 8 Sep, 2015 - 7:01

Resebolagens hållbarhetsmärkning lever inte upp till sitt namn, enligt en granskning.

Det är inte säkert att de som jobbar på semesterhotellen har schysta villkor, och som konsument är det svårt att vara säker på vad som gäller.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Certifieringen Travelife ska hjälpa konsumenter att välja hotell som erbjuder bra villkor för de anställda. Men certifieringen haltar, enligt Fair Trade Center.

Organisationen har på uppdrag av nätverket Schyst resande gjort en granskning som innehåller intervjuer med anställda på tio hotell i Alanya i Turkiet. Hotellen anlitas av de stora svenska resebolagen Ving, Fritidsresor och Apollo.

– På sju av hotellen uppger anställda att de tror att de skulle få sparken om de organiserade sig fackligt. Och hotellen bryter mot turkisk lag när de inte betalar övertidsersättning, säger Maria Sjödin, tillförordnad chef för Fair Trade Center.

Organisationen ser även problem med själva certifieringens utformning, som man anser är otydlig och öppnar för godtyckliga tolkningar hos arbetsgivarna.

Trots alla de här bristerna tycker Fair Trade Center att konsumenter ska boka certifierade hotell.

– Det blir lite dubbelt. Men Travelife är viktigt som ett första steg. Det finns i dag ingen märkning för resor som är lika trovärdig som Krav eller Fair trade, säger Maria Sjödin.

TT har sökt charterbolagen, som väljer att bemöta rapporten i en gemensam kommentar.

”Vi tar till oss av det resultat som framkommit och kommer både internt och tillsammans med Travelife att titta på rapporten för att se över förbättringsmöjligheter”, skriver de.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report