Tiotusentals väntas till massprotest

Fre 18 Sep, 2015 - 7:03

Tiotusentals finländare väntas delta i protestdemonstrationen i Helsingfors mot regeringens planerade åtstramningar på fredagen.

Facken vänder sig emot att det föreslagna sparpaketet i så hög grad drabbar löntagarna.
Polisen bedömer att det till och med kan bli över 100 000 deltagare. Mellan klockan 9.30 och 14.00 kommer alla tillfarter till Järnvägstorget att vara avstängda.
Enligt den fackliga centralorganisationen FFC ordnar dess medlemsförbund protestmöten även på flera andra orter.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Skjuts upp
I ett Twitterutspel skriver statsminister Juha Sipilä (C) att riksdagsbehandlingen av det planerade arbetsmarknadspaketet måste skjutas fram. Han hänvisar till det extra toppmöte om flyktingkrisen som EU håller på onsdag.
Han bollar över till arbetsmarknadens parter genom att ge dem mer tid att ta fram alternativa sparförslag.

I onsdags lockade han 1,5 miljoner tittare när han höll sitt tv-tal. Oppositionspolitiker gör tummen ner. S-ledaren Antti Rinne säger att han inte ställer sig bakom Sipiläs slutsatser.
– Regeringens åtgärder har tillspetsat läget på arbetsmarknaden. Det sämsta alternativet för Finland är om vi i stället för överenskommelser har övergått till motsättningar som ett sätt att lösa samhällskonflikter, kommenterar han.

Liberala Svenska folkpartiets ledare Carl Haglund är inte villig att dela ut några stilpoäng till Sipilä.
– Det är trist att statsministern gick till val med överdådiga vallöften om ett samhällsfördrag. Sedan har han ödmjukt tvingats medge att han misslyckades, säger han.
Trafik påverkas
Fredagens massprotest påverkar bland annat trafiken i Helsingforsområdet. Det gäller flyg, tåg, bussar och färjor.

Det statliga flygbolaget Finnair ställer in 15 inrikesflygningar under fredagen. I nuläget planerar SAS att flyga som vanligt till Finland.
– Vi ser att det finns risk för vissa störningar, det kan vara svårt att ta sig till och från flygplatsen, säger Henrik Edström, pressansvarig vid SAS, till TT.
Störningar väntas också i tåg- och busstrafiken. Färjetrafiken mellan Sverige och Finland kommer att fungera, men Viking Line och Tallink Silja förvarnar sina resenärer om att bland annat kollektivtrafiken kommer att stå stilla i Helsingfors och Åbo.
Affärernas öppningstider kommer att begränsas till följd av strejken. Samhällsfunktioner kommer att hållas i gång, men med mindre personal än vanligt.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report