Blåst gav tågstopp och strömavbrott

Lör 3 Okt, 2015 - 8:46

Det blåste riktigt hårt på fredagen vilket orsakade stora störningar i tåg- och vägtrafiken i Norrland.

Många tusen hushåll drabbades av strömavbrott.
Dalabanan, Mittbanan, Ostkustbanan samt sträckan Ludvika – Fagersta drabbades alla av störningar, främst orsakade av nedblåsta träd.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Flera hushåll drabbades också av strömavbrott. Som mest saknade 15 000 hushåll el och vid 23-tiden på kvällen var runt 5 000 av Vattenfalls, Eons och Skellefteå krafts kunder i Jämtland, Västerbotten och Västernorrland fortfarande utan ström.
SMHI utfärdade varningar för fjälltrakterna, och hoppades att fjällvandrare och andra har tagit skydd.
– Vi har en del riktigt hårda vindar över fjälltrakterna. I Stekenjokk har vi medelvindar på 28 meter per sekund, och hela 39 i byarna, säger Marie Stark, jourhavande meteorolog på SMHI.

I allra nordligaste Sverige snöade det. I Kiruna ligger ett tunt snötäcke. Mer är på väg, och snön blir nog kvar över helgen.

Men i söder fortsätter sommaren. Oskarshamn hade fredagens högsta temperatur med 22 grader. Längre norrut slogs två nya värmerekord, enligt SMHI. Landsort i Södermanland hade 17,3 grader och Svenska Högarna vid Upplandskusten 17,1. Det är de högsta värden som uppmätts på platserna sedan mätningarna startade på 1800-talet.

Till helgen kommer värme och sol att dominera.
– Temperaturerna blir milda. Det blir också en hel del sol. Vi har fortfarande meteorologisk sommar i stora delar av Svealand och Götaland, säger Marie Stark.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report