Ökad passagerarkoll närmar sig i EU

Lör 10 Okt, 2015 - 12:01

Tio månader efter terrorattacken mot Charlie Hebdo i Paris börjar EU:s arbete med ett flygpassagerarregister närma sig målet.

Samtidigt höjs allt fler frågetecken om tågsäkerheten.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

På EU:s inrikesministermöte i Luxemburg på fredagen väntade information om hur slutförhandlingarna går mellan EU-kommissionen, parlamentet och medlemsländerna om ett gemensamt register av flygpassagerare – på engelska förkortat PNR.
– Jag tycker det har utvecklats i positiv riktning. Vi har fått bredare och bredare enighet om vikten av att ha PNR. Och vi får lite skarpare skyddsmekanismer för den personliga integriteten. Då har vi ett system som både kan jaga brottslingar och terrorister och ändå ge bra skydd för den personliga integriteten, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

När EU-parlamentet i somras öppnade upp för slutförhandlingarna ville man bland annat endast att flygningar till eller från EU ska beröras av informationssamlandet. Strikta regler krävs för vem som får ta del av informationen och hur sökningarna ska registreras.

Hemliga förhandlingar
Oenigheten var dock relativt stor och exempelvis från kristdemokrater och konservativa fanns krav på att alla flygningar ska omfattas. Hur det utvecklas i slutförhandlingarna är svårt att få insyn i, då det så kallade trilogförfarandet – slutförhandlingarna mellan parlamentet, kommissionen och medlemsländerna – som nu pågår mest sker inför lyckta dörrar.
– Det är väl inget som man som minister älskar. Jag hade mycket hellre haft en öppen diskussion om det. Å andra sidan har vi parlamentets fem punkter inför trilogen och vi har rådets (medlemsländernas) ståndpunkter. Så det är väl inte helt omöjligt att se hur vägen framåt ska se ut, säger inrikesministern.

Säkra tåg?
Vid mötet i Luxemburg diskuteras även tågsäkerheten efter terrorförsöket på ett snabbtåg till Paris i augusti. Än så länge lär dock inte säkerheten skärpas på något dramatiskt sätt.
– Jag tror att vi har en ganska bra nivå nu. Tåg är någonting som väldigt många människor i Europa tar varje dag för att komma till jobbet och jag tror att man måste ha en säkerhetsnivå som är praktiskt genomförbar, säger Anders Ygeman.

Källa:aftonbladet.se-TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report