Inom två och ett halvt år ska resor som bokas via länkar från samma bokningssajter på internet omfattas av samma regler och garantier som en resa som bokats hos en resebyrå.

Det beslutade Europaparlamentet i Strasbourg under tisdagen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Den tyska ansvariga parlamentarikern Birgit Collin-Langen, är mycket nöjd.

– Genom de nya omarbetade bestämmelserna kommer resenärernas rättigheter i Europa att stärkas, sa den tyska europaparlamentarikern Birgit Collin-Langen.

I dag bokas tusentals resor varje dygn genom att till exempel flygbolag som har länkar eller sidor på internet till alltifrån möjliga destinationen till hyrbilar.

Skulle sedan en flygningen ställas in finns det risk för att du som resenär ändå får betala för hotellrummet eller hyrbilen, trots att den inte går att utnyttja.

Skulle däremot resan bokats via resebyrå där en researrangör ordnar alltifrån flygresan, hotellrummet och hyrbilen, så kan resenären helt slippa att betala om till exempel flygningen ställs in.

Förhoppningen är alltså de nya reglerna som parlamentet beslutade om i dag ska göra det lättare för resenärerna och också enklare att förstå vilka regler som gäller.

Den gamla lagen om så kallade paketresor är 25 år gammal och behövde göras om enligt EU-parlamentet.

I beslutet står det också att paketresor är alla köp som görs inom ett dygn av samma namn, e-postadress och betalkort som ursprungsköpet av till exempel flygresan.

Så var inte tidigare.

Ändå kommer att det dröja i upp två och ett halvt år innan det nya regelverket kan tillämpas fullt ut av resenärer från EU.

Källa:sverigesradio.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report