Hotell i Burkina Faso uppges säkrat

Lör 16 jan, 2016 - 11:05

Gisslandramat på hotell Splendid i Burkina Faso är över.

Säkerhetsstyrkor har fritagit 126 personer och minst tre attentatsmän har dödats.

– Det här har karaktären av ett dåd som ska skapa osäkerhet i regionen som helhet, säger en expert till TT.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Samtidigt kommer uppgifter om en attack mot ytterligare ett hotell, enligt säkerhetsminister Simon Compaoré.

Angreppet mot hotell Splendid i huvudstaden Ouagadougou inleddes med att en eller två bilbomber detonerade utanför byggnaden. Därefter stormades flera jihadister hotellet och över hundra personer togs som gisslan, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Salif Ouedraogo, som bor i närheten av hotell Spendid, blev vittne till attacken från sin balkong.

– Jag såg människor som sköt, och därför lade jag mig snabbt på magen på golvet, säger han till The New York Times.

Hur många som dödades av bilbomberna och i den efterföljande skottväxlingen är inte känt.

– Vi har inte exakta uppgifter om antalet döda, men det är minst 20, säger Robert Sangare, chef för Yalgado Ouedraogo-sjukhuset i huvudstaden Ouagadougou.

Landets inrikesminister Simon Compaoré uppger att ytterligare tio döda personer har hittats på terrassen till en restaurang mitt emot hotellet.

Jihadistorganisationen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har tagit på sig dåden, enligt organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

Enligt Veronica Nordlund vid utrikesdepartementets presstjänst befinner sig omkring 25 svenskar i Ouagadougou.

– Vi har inga uppgifter om att svenskar fanns på hotellet och vår ambassad kommer arbeta med ärendet under dagen, säger hon till TT.

Dådet i Burkina Faso är den andra stora hotellattacken på kort tid som utförs av Aqim. I november i fjol tog organisationen på sig dådet mot hotell Radisson Blu i Malis huvudstad Bamako.

– Det råder fortfarande politisk instabilitet. Så jag tror att tidpunkten för attacken kan vara betydelsefull, säger Cynthia Ohayon, analytiker på International Crisis Group, till brittiska BBC News från Ouagadougou.

Burkina Faso har varit relativt förskonad mot extremistiskt våld. Men i november greps 13 personer misstänkta för att ha planerat en storskalig terrorattack och material för bombtillverkning beslagtogs. I går dödades en polis och en civil i en attack mot en polispostering i byn Tin Abao i norra landet. Det finns dock inga uppgifter om den kan kopplas till terrorattacken i huvudstaden.

Jesper Bjarnesen är forskare vid Nordiska Afrikainstitutet. Han tror syftet med dådet i Burkina Faso är att terrorrörelsen vill visa att de har resurser att utföra attentat av det här slaget, och att nästa attack kan ske i Niger eller i andra länder i regionen.

– Jag anser inte att den här attacken är riktad specifikt mot Burkina Faso. Det här har karaktären av ett dåd som ska skapa osäkerhet i regionen som helhet.

Den franska presidenten François Hollande fördömer i hårda ordlag attacken och lovar i ett uttalande sitt fulla stöd till presidenten Roch Marc Christian Kabore. Hollande säger också att Frankrike ger stöd till Burkina Fasos säkerhetsstyrkor.

Källa:sverigesradio.se-TT

SENASTE NYTT

ANNONS: