Wroclaw har handen med i kulturen

Lör 30 jan, 2016 - 8:47

De senaste veckorna har Wroclaw i Polen varit centrum för Europas idrottskultur.
Staden är värd för Sveriges EM-grupp i handboll men också Europas Kulturhuvudstad 2016.

”Vi kommer under året att att genomföra 400 projekt, tusen events och fördubbla turismen hit, vi vill bli erkända helt enkelt”, säger Wroclaws borgmästare, Rafal Dutkiewicz”, till travelreport.se.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Med hjälp av bland annat 400 miljoner euro från EU och andra donationer ska infrastrukturen i den historiska polska staden förbättras. Wroclaw blev först i landet att utses till Europas Kulturhuvudstad, arvet från den grekiska kulturministern Melina Mercouri. Sedan 1985 har projektet drivits för att lära européerna att bättre lära känna varandra och utveckla en interkulturell dialog.

Det är ju vackra ord på pappret men Wroclaws borgmästare har en mer pragmatisk syn på utnämningen till kulturhuvudstad i Europa.

”Wroclaws hela befolkning byttes ut och vi byggdes om efter andra världskrigets slut 1945. Vi har hela tiden sökt en ny identitet och 2008 beslöt vi att försöka bli kulturhuvudstad i framtiden. Nu är den framtiden här – nationalism och främlingsfientlighet tillhör gårdagen. Vi lever i nuet och kultur löser problem bättre än politiken”, säger Rafal Dutkiewicz till travelreport.se

Staden i södra Schlesien (Slask på polska, uttalas Slåjnsk) hette tidigare Breslau och tillhörde både Presussen och det tyska kejsardömet för att senare införlivas med det nazistiska Tyskland. Spåren efter kriget finns kvar – de syns bäst och mest i alla renoverade kulturhus och kyrkor. Wroclaw har ett magnifikt operahus, Opera Wroclawska, 26 teatrar och fler än 20 museer.

Europas Kulturhuvudstad 2016 invigdes under högtidliga former med konst, konserter och en utomhusgala som lockade 120 tusen besökare.

”Det var vår önskan att få inleda året med festivaler som är kända nationellt och internationellt, att få spegla kulturen i världen omkring oss och där vi själva befinner oss”, säger Krzysztof Maj, chef för organisationen kring Europas Kulturhuvudstad 2016.

Det finns fler anledningar för svenskar att hitta till Wroclaw; staden har en magnifik stadskärna med många broar över floden Oder, ett litet polskt Venedig om man så vill. Prisindex är hälften av Sveriges, kulturutbudet är extremt och nattklubbarna står på rad. Flygförbindelserna till Sverige är goda, inte minst med LOT, som flyger flera gånger dagligen mellan Arlanda och Warszawa. Därifrån är det 40 minuter i luften till Wroclaw.

Magnus Wilandh

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report