Res till London efter brexit

Mån 27 jun, 2016 - 7:04

Foto: Mats Montner

Foto: Mats Montner


Kronan har fallit gentemot en rad valutor efter den brittiska folkomröstningen och därmed har utlandsresor blivit dyrare.

En weekend till London är däremot billigare än tidigare.
Över en natt blev utlandsresan dyrare för de flesta svenskar. När rösträkningen efter den brittiska folkomröstningen om landets EU-medlemskap närmare sig sitt slut och allt mer pekade på att det skulle bli ett utträde satte det också valutamarknaderna i gungning.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Investerarna flydde till klassiska valutor som dollarn, schweizerfrancen och den japanska yenen medan pundet rasade till sin lägsta nivå mot dollarn på över 30 år.

Den svenska kronan är nu försvagad gentemot en lång rad valutor, bland annat euron. Som mest kostade en euro 9,59 kronor. Det motsvarade en uppgång på närmare 34 öre sedan midnatt. Därmed kommer svenskarna som ska resa exempelvis till ett europeiskt land eller USA får betala mer för nöjet.

Undantaget är det brittiska pundet som tillfälligt låg på den lägsta nivån på över 30 år gentemot dollarn. Vid midnatt på fredagen, ett drygt dygn efter att raset inletts, hade pundet tappat strax över 5 procent eller 60 öre mot kronan och ett pund kostade 11,56 kronor.

Den som fortfarande inte har bokat sommarens semesterresa kan alltså styra kosan mot exempelvis London för att spara pengar. Även mer närliggande resmål i Danmark och Norge kan vara ett alternativ då både den danska och den norska kronan sjönk under fredagen. En resa till USA eller de schweiziska alperna nu istället blivit relativt sett dyrare.

Även Japan är ett dåligt resmål för den som vill spara pengar. Den japanska yenen stärktes kraftigt på fredagen och steg hela 9 procent eller dryga 59 öre mot kronan. Efter ett dygn av kraftiga svängningar kostade 100 yen 8,30 kronor på fredagen vid midnatt.

För den som fortfarande inte bokat flygresan finns det ändå knep för att komma lite billigare undan. Att boka på en torsdag är billigast enligt Aftonbladet men då ska du helst vara ute 50 dagar i förväg. Att lägga resdagen på en tisdag ger också generellt sett en billigare biljett.

Ett annat knep är att se till att stänga av cookies genom att använda webbläsarens inkognito-funktion. Annars kan flygbolagen använda informationen om vad du sökt efter tidigare för att trissa upp priserna.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report