Sardiniens invånare har ilsknat till över turister som vill ha med sig de vita stränderna hem.

Nyligen togs en svensk semesterfirare på bar gärning med tre flaskor sand, och fick betala tiotusentals kronor i böter. Skriver svt.se.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Olivolja och vin kan ha sett sig omsprungna som turisternas favoritsouvenirer från Italien. Nu vill semesterfirare istället ta hem de italienska stränderna.

En 49-årig svensk turist fick nyligen böta 3.000 euro. motsvarande cirka 28.000 svenska kronor, för att ha försökt smuggla med sig tre flaskor sand och stenar från Ogliastra på Sardinien. Just Sardinien har varit extra utsatt för sandstölder vilket har fått öborna att se rött.

Skapas inte från dag till dag
I en Facebookgrupp med namnet ”Sardinien rånas och plundras” samlas historier om tjuverierna och bilder på den beslagtagna sanden, vars ursprung turisterna ofta noggrant dokumenterar på behållarna.

Frustrerade italienare har också startat en namninsamling till stöd för hårdare straff och högre böter för sandtjuvarna. Gruppen vill bland annat ha flerspråkiga skyltar som informerar turisterna om att det är ett brott att ta med sig stränderna hem.

”Sanden skapas inte från en dag till en annan. Det har tagit havet, solen och vinden miljoner år att bilda de vita, mjuka stränderna på vilka vi vandrar i dag”, skriver initiativtagarna.

”Till och med sand eller en enkel sten är en del av Sardiniens naturarv och borde lämnas där det hittas. Jag hoppas att de som upptäcks får det straffet de förtjänar”, skriver en anhängare till initiativet.

Fem ton sand
Italien har sedan tidigare problem med turister som tar med sig delar av Pompeji och Colosseum hem, och sandstölder har även förekommit i andra Medelhavsländer.

Sardiniens poliskår jobbar nu hårt för att få ett stopp på plundringen, bland annat genom stärkta kontroller vid flygplatser.

”Vi har förstärkt insatserna för att förhindra stölder av sand från våra stränder”, säger Donatella Spano till tidningen La Repubblica.

I fjol lyckades man hindra fem ton sand från att smugglas ut ur landet bara vid Cagliaris flygplats. Siffrorna ser inte ut att gå ned i år.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report