Thailands militärjunta överväger att tvinga turister att använda SIM-kort med en särskild spårningsfunktion i mobilen när de vistas i landet.

Den thailändska militärjuntan överväger nu att tvinga turister att sätta in ett särskilt SIM-kort i sina mobiltelefoner, för att myndigheter ska kunna spåra var de befinner sig. SIM-korten ska ha en spårningsfunktion som inte går att stänga av.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Regimen vill komma åt problemen med utländska brottslingar och personer som stannar efter att deras visum gått ut.

Förslaget har nu godkänts av Thailands tele- och kommunikationsmyndighet, som nekar till att förslaget skulle vara integritetskränkande.

– Det finns ett behov av att städa upp bland människor som stannar kvar i Thailand och befinner sig där illegalt. Men det handlar också om att militärjuntan vill visa handlingskraft, säger Magnus Andersson, docent i ekonomisk geografi på Malmö högskola med inriktning på Thailand.

Han tror inte att det är någon slump att förslaget godkänns av tele- och kommunikationsmyndighet såhär några dagar efter folkomröstningen om en ny författning som stärker militärens roll i landet. För trots att folkomröstningen gick som militärjuntan hade hoppats, är det nu extra viktigt att visa styrka.

Militärjuntan lovade redan för två år sedan att de skulle gå hårt åt utländska medborgare som vistas illegalt i Thailand eller begår brott i landet.

– Jag tror att det här är en noga planerad strategi för att skapa en bild av att militärjuntan kan utveckla program som gynnar thailändsk säkerhet.

Dessutom har den thailändska regimen länge velat uppgradera turismen i landet och locka fler välbeställda turister.

– Man försöker komma bort ifrån backpacker-tursismen, och vill istället attrahera människor med mer pengar, säger Magnus Andersson.

Källa:sverigesradio.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report