Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se


Det fallande pundet är goda nyheter för alla svenskar som åker till London eller handlar i brittiska nätbutiker.

Det finns tusenlappar att tjäna på att köpa kläder eller en ny mobiltelefon från Storbritannien.
För drygt ett år sedan kostade ett pund över 13:50 kronor och när det nu hamnat en bit under 11 kronor verkar det kicka igång en ryggmärgsreflex hos många svenskar.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

London har petat ner Gran Canaria från förstaplatsen bland resmålen som svenskarna tänker åka till under höstlovet, visar Tickets sammanställning. Storbritannien var redan före sommarens brexitomröstning och det efterföljande pundfallet det land där svenskarna helst näthandlade.

”Den handeln kommer att öka ännu mer, konstaterar Jonas Ogvall”, vd på Svensk digital handel, branschorganisationen för svensk e-handel.

När en valuta faller i värde blir förstås alla varor och tjänster billigare. Hotell, restauranger, museer, konsertbiljetter, böcker, kläder och elektronik är mest intressant för de som åker till Storbritannien och de tre sistnämnda brukar vara mest lockande för de som handlar på nätet. För att ta ett aktuellt exempel: En Iphone 7 i basutförande är i dag nästan 1 000 kronor billigare hos en brittisk näthandlare än normalpriset i Sverige.

”Jag tror svenskarna är väldigt medvetna om sådant här. Det är också detta som den svenska detaljhandeln konkurrerar med idag. Volvo och LKAB har varit utsatta för global konkurrens i alla tider och har kunnat anpassa sina processer efter det. Den svenska detaljhandeln måste också inse att den konkurrerar med marknader där varorna packas både kvällar och helger och snabbt skeppas till Sverige.”

Det finns förstås vissa sajter som många svenskar handlar mycket från, till exempel brittiska Amazon, men enligt Jonas Ogvall letar svenskarna varor på alla typer av nätbutiker och lär sig snabbt var man kan fynda.

”Oron och osäkerheten som förr fanns runt näthandeln är numera mer eller mindre bortblåst.”

”De som är vana näthandlare vet vad de ska titta efter, de kollar om de kan betala med kort eller mot faktura eller Paypal. Konsumenterna är inte rädda att handla från engelska sajter och när pundet faller blir prisdifferensen ännu större.”

När det gäller den brittiska näthandeln är osäkerheten förstås stor vad som händer när landet lämnar EU och vilka regler som kommer att gälla.

”Vi vill att engelsmännen ska handla från svenska sajter och vi vill inte hamna i läget som Norge har i dag. Det är oerhört svårt att sälja till Norge eftersom det inte råder en fri handel som inom EU. Det är tullar när varorna säljs och tullar vid returer.”

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report