Mycket tyder på att bränslebrist låg bakom flygkraschen i Colombia, då 71 personer omkom.

Planet brann inte när det slog ner och kan ha störtat med tom tank.
En av piloterna säger att bränslet var slut strax innan planet störtade, enligt en ljudinspelning som läckts.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Colombianska myndigeter undersöker vrakdelarna vid nedslagsplatsen i närheten av Medellín. Först uppgavs att ett elektriskt fel eller svåra väderförhållanden orsakade olyckan, bland annat eftersom planets besättning uppgav just elfel i ett nödanrop. Alfredo Bocanegra, chef för colombianska luftfartsverket, sade på onsdagen att myndigheten inte utesluter att planet hade slut på bränsle. Orsaken är bristen på eldskador på vrakdelarna.

Teorin förstärktes sedan ljudinspelning från ett flygtorn har läckts till medier. Där uppges en pilot upprepade gånger vädja om att få landa då planet drabbats av ”totalt elfel” samt bränslebrist.

I kraschen omkom 71 passagerare och bara sex överlevde. Att någon över huvud taget klarade sig kan också vara ett tecken på planet hade tom tank, enligt flygexperter. Bilderna från platsen tyder också på att vrakspillrorna inte brunnit.

”Brann inte”
– Vi har noterat att det inte började brinna när planet slog i marken, vilket kan vara en av orsakerna till varför det finns överlevande från den här fruktansvärda tragedin, säger Geoffrey Thomas, chefredaktör för Airlineratings.com enligt CNN.
Bränslebrist kan orsakas av bland annat läckor, isbildningar eller fel på bränslepumparna, men att ett passagerarplan får slut på bränsle är extremt ovanligt och flera säkerhetssystem ska se till att det aldrig händer.

Nu ska de colombianska myndigheterna rekonstruera planets sista resa utifrån bland annat flygdata och röstinspelningar. De svarta lådorna hittades tidigt i går och sägs vara i utmärkt skick. Utredare från Storbritannien, där planet tillverkades, reser nu till Colombia, för att bistå.

Tre spelare överlevde
Det chartrade planet skulle flyga det brasilianska fotbollslaget Chapecoense till Medellín för att spela final i turneringen Copa Sudamericana. 77 personer, inklusive nio besättningsmedlemmar, befann sig ombord när flygplanet störtade, bara några mil från flygplatsen i Medellín. Ombord på planet fanns också 21 journalister som skulle bevaka matchen. Av de sex personer som överlevde kraschen finns tre namngivna Chapecoense-spelare: Jackson Follmann, Zampier Neto och Alan Ruschel.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report