Foto:designguggenheimhelsinki.org

Foto:designguggenheimhelsinki.org


Förslaget att bygga ett Guggenheim-museum i Helsingfors har skapat en eldig debatt.

På onsdagen blev det nej för tredje gången.
Sedan 2011 har den amerikanska Guggenheim-stiftelsen med stöd av stora lobbyinsatser försökt bygga ett museum i Helsingfors centrum. I går sade politikerna i Helsingfors stadsfullmäktige för tredje – och förmodligen sista – gången nej till projektet.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Jag tror att det var en reaktion mot känslan av en slukande internationalisering, eller en reaktion mot globaliseringen”, säger Guggenheimstiftelsens ordförande Richard Armstrong till New York Times om varför det blev ett nej.

Det är få politiska debatter som rört upp lika mycket känslor som Guggenheim-museet i Finland. Förespråkarna har sagt att museet gör Helsingfors internationellt och lockar turister till staden på samma sätt som Guggenheim-museet i Bilbao gjort. Motståndare har talat om kulturimperialism.

Men det är inte museet i sig utan användningen av skattepengar som de flesta motståndare har varit kritiska till.

Finlands regering meddelade redan tidigare i år att staten inte kommer att delta i kostnaderna. Enligt det senaste förslaget skulle Helsingfors stad ha deltagit i byggkostnader med 80 miljoner euro, gett museet ett lån på 35 miljoner euro samt hyrt ut tomten i Södra hamnen i centrala Helsingfors gratis till museet. Staden skulle ha stått för cirka två tredjedelar av kostnaderna.

Det färdiga museet skulle ha betalat 18,4 miljoner euro i licensavgift till Guggenheim-stiftelsen varje år.

Museet i Helsingfors skulle ha blivit det fjärde Guggenheim-museet i världen, efter originalet i New York samt museerna i Bilbao och Venedig.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report