Foto:riksbanken.se

Foto:riksbanken.se


Nödig eller sugen på en kundvagn? Då kan det vara bra med ett mynt på fickan.

Men nu byts enkronor och femmor ut mot nya varianter, i helt andra storlekar, som kanske inte alltid funkar i gamla myntinkast.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Så här har affärer och företag löst problemet. I början av oktober började de nya en- två- och femkronorna rulla ut i samhället. Mynten har inte bara nya färger, är hälften så tunga som de tidigare och nickelfria. De har också helt nya storlekar, vilket man kan tänka sig får konsekvenser när de ska användas i olika myntinkast.

Ett sådant exempel är kundvagnar, där man ju oftast öppnar kedjelåset med antingen en tia eller en femkrona, alternativt en plastbricka med samma former. På Axfood, där bland annat Willys och Hemköp ingår, har man löst det på olika sätt. I vissa butiker har kundvagnarna nyare lås där de senaste femmorna fungerar, på andra ställen har man tagit bort låsfunktionen helt.

”Vi har inte sett några reaktioner eller någon upprördhet bland kunder. Samtidigt har de kanske inte märkt av problemet ännu eftersom få femkronor än så länge kommit ut i handeln. Men vi är medvetna om detta och jobbar på hur vi ska lösa det, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.”

Ica säger till TT att man successivt byter ut låsen på sina kundvagnar. Coop gör också det i vissa butiker, medan man på många håll valt att lösa problemet med att helt ta bort låsfunktionen. Men låset är ju samtidigt något som fyller en viktig funktion, påpekar Claes Salomonsson.

”Anledningen till att vi har låset är ju inte att tjäna pengar, utan att få tillbaka vagnen. När det inte finns något lås då drar folk med sig den där, och en kundvagn är rätt dyr, säger han.” Alla funkar

Danfo är en av landets tillverkare av offentliga toaletter och där är öppningen på inkasten gjorda så att alla möjliga myntstorlekar fungerar.

”Automaterna är omställningsbara, det behövs egentligen bara en programmering av myntkontrollen på insidan. Vi jobbar mycket med utländska mynt också, så det är inga problem att anpassa automaterna till nya mynt i Sverige, säger vd Mikael Magnusson.”

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report